Ezek a vegán gesztenyés csillagok isteni ínyencségek lehetnek a karácsonyi ünnepek alatt, nem csupán vegán étrendet követők számára. Az angol aszalt gyümölcs lekvárral készülnek a skót vajas keksz receptje alapján. Ha nincs ilyen lekvárunk, akkor keverjünk össze egy kanál konyakot, vagy likőrt aszalt áfonyával, narancshéjjal, cukorral és mazsolával (mindegyikből egy-egy evőkanál), és ez mehet a tésztába. Ideális egy karácsonyi reggelire is tea, kávé mellé, vagy gasztrojaándékként vendégsége, bulikba.
Hozzávalók
- 2 bögre liszt (gluténmentes is jó)
- 2 tk sütőpor
- 2 evőkanál puha növényi alapú vaj vagy margarin
- ½ csésze muscovado cukor
- 1 tk fahéj
- ¾ bögre növényi tej
- 3 evőkanál jó minőségű aszalt gyümölcs lekvár
- 1 bögre sült vagy főtt gesztenye, meghámozva
Elkészítés
- A gesztenyét egy aprítógépben finom, zsemlemorzsaszerű morzsává daráljuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a margarint/vajat, és zsemlemorzsára hasonlító keverékké morzsáljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, a gesztenyét és a fahéjat, majd egy spatulával összedolgozzuk.
- Lassan hozzáadagoljuk a tejet, majd a spatulával összekeverjük addig, amíg rendesen összeáll.
- Végül beleforgatjuk az aszalt gyümölcsös lekvárt és egy nagy gombócot formálunk a tésztából. Hűtőben pihentetjük legalább egy órán át. (Le lehet fagyasztani is!).
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tésztát két nagy sütőpapír között 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy kekszszaggatóval csillagformákat szaggatunk, amiket a tepsibe teszünk.
- 10-15 percig sütjük, amíg szép világosbarnák lesznek.
- Az alapjukat érdemes leellenőrizni, hogy átsültek-e. Ha igen, akkor egy rácsra kiszedjük őket hűlni.
- Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a csillagokat porcukorral.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi sütemények
- Vega karácsony
- Karácsonyi kekszek
- Karácsonyi reggeli
- Gesztenyés receptek
- Karácsonyi gasztroajándékok