A “karfiolsteak” a vegán és egészségtudatos étrendek egyik sztár étele, ugyanis olcsó, kiadós, könnyen és változatosan elkészíthető, alacsony szénhidrát-tartalmú, glutén-mentes és egészséges. Ez a pikáns karfiolsteak egy arab verzió, amit főételként vagy köretként is tálalhatunk. Adhatunk hozzá egyéb vagy más fűszereket is, mint például őrölt római kömény, koriander, kurkuma stb. Tálaljuk friss péksüteménnyel, rizzsel vagy kuszkusszal.
Hozzávalók
- 1 nagy vagy 2 közepes fej karfiol
- 1 teáskanál paprika
- 2 csipet cayenne vagy hasonló chili paprika
- ½ teáskanál fokhagyma por
- Só, bors
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 db grillezett piros paprika
- 1 marék koktélparadicsom
- ½ csésze kimagozott fekete olajbogyó
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy koriander
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A karfiol leveleit eltávolítjuk, de ezeket megtartjuk. A karfiolt 2 cm vastag szeletekre vágjuk (kb 3 vagy 4 nagy szeletet kapunk karfiolonként). A maradékot karfiol-morzsa vagy curry készítéséhez tegyük félre.
- Az olívaolajat a paprikával, fokhagymaporral és a cayenne-nel összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk.
- A karfiolszeletek mindkét oldalát a fűszeres olajjal megkenjük, majd egy tepsibe tesszük őket. A karfiol-leveleket a maradék olajjal megkenjük (vagy olajjal bepermetezzük), majd a karfiolsteakek köré szórjuk.
- Kb 10 percig sütjük a sütőben.
- Közben felszeleteljük a grillezett paprikát, és a paradicsomokat félbevágjuk.
- A tepsit kivesszük a sütőből, és a karfiol köré szórjuk a paprikaszeleteket, paradicsomokat és az olajbogyókat.
- További 10-15 percig sütjük. Amikor a karfiol puha (de még van tartása) és szép világosbarna, akkor kész van.
- Kivesszük a tepsit a sütőből és megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerrel, majd melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu