Karácsony után mindig marad pulykahús, amiből fantasztikus ételeket készíthetünk az ünnepek között. Példa erre ez a krumplipüré alatt sült pulyka ragu, ami nagyon egyszerűen elkészíthető. A burgonya paplanhoz maradék krumplipüré is alkalmazható. Tejmentes változathoz pedig használjunk növényi alapú vajat, tejet és sajtot.
Hozzávalók
- 2 csésze aprított maradék pulykasült
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- ½ piros kaliforniai paprika
- 10 dkg shitake vagy hasonló gomba
- 1 tk szárított oregánó vagy rozmaring
- ½ csésze maradék mártás (vagy csirke alapleves)
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 10 dkg spenót/káposzta/cavolo nero, apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
A burgonyás feltéthez:
- 6 db nagy burgonya
- Kb 5 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- Kevés tej, ízlés szerint
- ½ csésze reszelt Gruyere vagy érlelt Cheddar sajt (opcionális)
Elkészítés
- Először elkészítjük a burgonyapürét. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük és visszatesszük a lábasba. Hozzáadunk a egy nagy kocka vajat, és pürézzük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy laza állagú legyen, de ne híg. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk. A sárgarépát és a paprikát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, majd megdinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a sárgarépát. 5 percig pároljuk (fedő alatt), majd hozzáadjuk a gombát és az oregánót. Fedő alatt további 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk az alaplevest és a paradicsomot.
- Felforraljuk, és alacsony hőfok felett 15 percig puhára főzzük a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a káposztát vagy spenótot, és további 5 percig főzzük, majd beleforgatjuk a felaprított pulykahúst és a zöldpetrezselymet. A mártást redukáljuk, ha túl szaftos.
- A grillt bekapcsoljuk a sütőben.
- A ragut egy nagy tepsibe vagy hőálló edénybe töltjük. Beborítjuk a krumplipürével, egyenletesen elosztva. Egy villával néhány vonalat húzunk a krumplipüré felületén, majd megszórjuk sajttal (opcionális).
- 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu