A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, amit egy hétvégi reggelire vagy brunchra meg lehet bolondítani különböző mártásokkal, diókkal, gyümölcsökkel. Ez a vegán kókuszos zabkása karamellizált ananásszal különleges és égészséges is marad, ugyanis nincs benne extra cukor. Másféle dió, mogyoró is alkalmazható.
Hozzávalók
- 5 dkg zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 3.5 dl kókusztej
- ½ ananász
- 3 evőkanál kókuszreszelék (cukormentes)
- 1 marék pekándió
- 2 evőkanál juhar vagy agave szirup
- Tálaláshoz: agave/juharszirup
Elkészítés
- A zabpelyhet a kókusztejjel egy lábasban forráspontig felmelegítjük, majd alacsonyon hőfokon 10 percig kásássá főzzük.et Maradjon krémes, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis kókusztejet!
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük a kókuszreszelék ⅔ -át, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Ananász hámozóval megpucoljuk az ananászt, majd a hús felét 1 cm -es karikákra vágjuk (a maradékot más receptekhez használhatjuk).
- Az ananász karikákat egy felhevített tapadásmentes serpenyőbe tesszük. Hozzáadunk egy kanálnyi friss citromlevet és az agave szirup felét. Körülbelül 5 percig karamellizáljuk, majd megfordítjuk őket. A diót az ananász köré szórjuk, és a maradék sziruppal leönjük.
- Amikor az ananász ragacsos és szép barna, a dió ragadós, egy tányérra kiszedjük őket.
- A zabkását tálkákba kanalazzuk, rászórjuk a maradék kókuszreszeléket, majd a karamellizált ananász szeletekkel leborítjuk és a szirupos pekándióval megszórjuk.
- Agavé/juharsziruppal leöntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu