Töltelékekkel feltekert vékony kenyérlepények évezredek óta népszerűek világszerte. A tortilla tekercs a mexikói borrito Amerikai verziója, ami a 80-as években lett közkedvelt Kaliforniában, majd néhány éven belül Amerikán kívül is egy felkapott gyorsétel lett. A tortilla tekercs nagy előnye, hogy percek alatt elkészíthető és hidegen is fogyasztható.
Burrito vagy tortilla tekercs
A mai napig sokan összekeverik a burrito és a tortilla tekercs fogalmát. Míg az eredeti borrito általában grillezett vagy párolt tortilla lappal készül, a tortilla tekercshez nem szükséges a tortillát felmelegíteni, mert a konyhakész lap már puha és könnyen tekerhető. Továbbá a burritot általában szószos töltelékekkel fogyasztják Mexikóban, míg a tortilla tekercs száraz, tipikus szendvics töltelékekkel készül. A tortilla tekercs valójában egy egyszerű szendvics.
Tortilla tekercs készítése
- A legfontosabb alapanyag a Tortilla lap, amely búzalisztből készül. Ez lehet normál, teljes kiőrlésű, magvas vagy kukoricaliszttel kevert. Manapság lehet kapni gluténmentes és különleges zöldséges verziókat is, pl sütőtökös, spenótos, céklás stb. A tortilla lap szinte mindig tej- és tojásmentes, így vegán étrendben is fogyasztható. Tortilla tészta házilag is készíthető.
- A tortilla lapot meg lehet kenni szendvicskrémekkel, krémsajttal, pástétommal, zöldségkrémmel, humusszal – de vékonyan, mert ha túl vastag, akkor nehéz lesz feltekerni. Továbbá hagyni kell egy kb 3 centis peremet, különben tekerés során a töltelék kinyomódik. Szendvicskrémek>>
- Ezután jöhet a „darabos” feltét – pl szalámi, kolbász, sonka, sajt, sült hús, falafel, húsgombóc, füstölt lazac, egyéb halfélék, amit lefedhetünk grillezett zöldségekkel, salátával, avokádóval és friss zöldfűszerrel.
- Végül lelocsolhatjuk valami pikáns vagy közkedvelt szósszal, mártással (pl mustár, majonéz, ketchup, chiliszósz) – de ne vigyük túlzásban, különben a tortilla lap átázik és szétesik. Szószok, mártások>>
- Amikor a töltelékkel elkészültünk, a tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd óvatosan és szorosan feltekerjük (mint a palcsintát). Középen ketté vágjuk (ferdén, nem egyenesen) – a behajtott oldal lesz a két tortilla tekercs alja. Egyből fogyasztható vagy tekerjük be fóliába (felvágás előtt), és felhasználásig tároljuk a hűtőszekrényben.
- Készíthetünk melegszendvicset is – ebben az esetben melegítsük át a tortilla lapot, és alkalmazzunk meleg (de ne nagyon mártásos) tölteléket, pl jó a rántotta, bacon szalonna, zöldségkrémek, babos töltelékek stb. Tortilla töltelékek>>
Felhasználás
- Becsomagolhatjuk piknikre, kirándulásokra, iskolai uzsonnára, munkahelyi ebédre stb.
- A tortilla tekercs kiváló parti étel lehet bulikon, ünnpei rendezvényeken, összejöveteleken, gyerekzsúrokon is – akár kettévágva, akár vékony karikákra szeletelve. A tortilla karikák egyszerű falatokká válnak (de ügyeljünk a megfelelő töltelékre, és nagyon szorosan tekerjük fel a lapot). Ha kettévégva tálaljuk, akkor a behajtott aljukra állítva nagyon mutatós ételt kínálhatunk egy büfé asztalon. Parti falatok>>