Minden évben a kertemben és környékemen a viruló bodza fák virágaiból szörpöt szoktam készíteni. Az idén úgy döntöttem, hogy bodzaszirupot is készítek, amely töményebb, így alkalmasabb palacsinta, gofri, fagylalt kelyhek és desszertek tálalásához, továbbá kekszek, müzliszeletek készítéshez. Tökéletes nyári koktélokhoz is cukorszirup helyett! A bodzaszirup elkészítése roppant egyszerű, de minél hosszabb ideig áztatjuk a bodzavirágot, annál intenzívebb lesz az íze. Én nem szeretem a túl édes szirupokat, szörpöket, így redukáltam a mennyiséget és nádcukrot alkalmaztam, amitől a szirup nem émelygős hanem inkább karamellás ízű. Természetesen lehet tenni bele több és/vagy normál cukrot is.
Hozzávalók
- 30 db nagy bodzavirág
- 2 bio citrom, szeletelve
- kb. 2 liter langyos víz
- kb. 30-50 dkg világos nádcukor (Muscovado)
Elkészítés
- A virágok zöld szárait eltávolítjuk. Lerázzuk az apró a rovarokat a virágokról.
- A virágokat egy nagy tálba tesszük és leöntjük a langyos vízzel, annyit, hogy a virágokat teljesen elfedje. A citrom szeletekkel lefedjük, a tálat letakarjuk, majd hűvös helyen legalább 24 órán keresztül (max 3 napig) pihentetjük.
- A virágokat és a citromot egy szitán átszűrjük egy másik nagy tálba, a folyadékot kinyomva a beáztatott virágokból és citromszeletekből. Kb. 1 -1,5 liter folyadékot kell, hogy kapjunk.
- Ezt a folyadékot egy apró lyukú vagy bélelt szűrőn keresztül átszűrjük egy lábasba. A folyadéknak tisztának és aranyszínűnek kell lennie. Hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk. Addig főzzük, amíg a folyadék egy sűrű mártássá redukálódik (azaz kb. egyharmadára csökken). A sűrűsége legyen olyan, mint a mézé.
- A szirupot egy sterilizált üvegbe töltjük, majd hűvös helyen tároljuk.
Tippek
- Felhasználhatjuk öntetként – pl gofri, palacsinta, muffin, sütik és desszertek tálalásához.
- Kiváló nyári koktélok készítéshez.
- A bodzaszirup nyári sütemények készítéséhez is szuper lehet.
Receptek bodzasziruppal
- Bodzás gofri
- Bodzás gluténmentes palacsinta
- Bodzás mandulás muffin (glutén-mentes)
- Bodzás-citromos grillezett csirkecomb
- Citromos bodzás torta
- Bodzás tarja szeletek
További bodza receptek >>