A rizsfelfújt kedvelőinek ajánljuk a következő, sokkal egyszerűbben elkészíthető sütit. Továbbá a rizses muffin ideális maradék főtt vagy párolt rizs felhasználáshoz is..
Hozzávalók
- Másfél bögre vagy csésze főtt rizs
- Fél bögre tejszín (lásd tippek)
- 4 ek puha vaj
- 1 bögre liszt (lásd tippek)
- Fél bögre nádcukor
- Fél tk frissen reszelt szerecsendió
- 1 ek sütőpor
- Fél tk só
- 1 nagy tojás
- 1 bögre tej
- Fél-egy bögre mazsola
- 1 tk vanília esszencia
- Mandulapehely (opcionális)
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A rizst elkeverjük a tejszínnel, és kihűlt vajjal. 10 percig állni hagyjuk.
- Egy másik tálban a lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, sóval és belereszeljük a szerecsendiót.
- A tojást egy kis tálkában felverjük, majd elkeverjük a tejjel és a vaníliával. Ezt a rizses keverékhez adjuk, majd belekeverjük a mazsolát. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, egy lapáttal óvatosan átkeverjük.
- A keletkezett masszát szilikon muffinformákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffin sütőformába töltjük. A tetejükre esetleg mandulapelyhet szórunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig szép barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A rizs lehet bármi fajta, de csakis a főtt vagy vízben párolt rizs jó!
- Egészségesebb verzió: a rizs legyen barnarizs, a liszt barnarizsliszt, a tej zab- vagy mandulatej. Tejszín helyett kókusztej vagy zabkrém is jó. Ez a verzió liszt- és tejmentes is!
- Tálaljuk egytálételek után desszertként, de nagyon jó uzsonnára, piknikre, kirándulásra vagy tea-kávé kísérőjeként. Gyerekzsúrokra is kiváló édesség lehet.
- A fenti rizses muffin receptjét kiegészíthetjük egyéb alapanyagokkal – pl reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, lekvárral, darált mandulával. Ünnepekre, különleges alkalmakra mazsola helyett szuper helyettesítő elem az aszalt cseresznye vagy áfonya.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu