Ez a tejszínes gomba egy francia köret, amit grillezett/sült beafsteak, szűzpecsenye mellé szoktak tálalni. De fogyaszthatjuk főtt burgonyával vagy pirítóssal is egy könnyű ebédre. Az egészségesebb verzió csökkentett zsírtartalmú crème fraiche-val készül. A franciák, a főételtől függően, szoktak beletenni dijoni mustárt is.
Hozzávalók
- 2 kocka vaj
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 200 g gomba (csiperke vagy gesztenye)
- 1 tk szárított majoranna vagy oregánó
- 3 evőkanál tejszín vagy crème fraiche
- 1 ek dijoni mustár (opcionális)
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál apróra vágott friss zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A nagyobb gombákat félbevágjuk.
- Egy serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a gombát, majorannát és a fokhagymát, majd puhára pároljuk körülbelül 10 percig, időnként megkeverve.
- Belekeverjük tejszínt és a mustárt, sózzuk, borsozzuk.
- A mártást kb 5-6 percig redukáljuk, amíg besűrűsödik, majd belekeverjük a citromleves és zöldpetrezselymet.
- Zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu