A roast beef világhírű, azonban sokan nem tudják, hogy kétféle verziója létezik. Az angol marhasült tál (angolul pot roast) változat zöldségekkel közösen készül, fedő alatt, sütőben vagy a tűzhelyen. A hús ezáltal omlósabb, mint a hagyományos roast beef. Hátránya, hogy az elkészítése sokkal tovább tart, de ez nem gond laza hétvégeken.
Hozzávalók
- 1 tk olaj
- Kb 1 kg csontozott marhahús (egészben)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl vörösbor
- 2-3 dl marhahúsleves
- 4 szál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 3 nagy sárgarépa
- 4 db burgonya
- Opcionális: rutabaga, karalábé, paszternák kockák
Elkészítés
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- Egy nehézaljú lábasban az olajat felforrósítjuk. A húst megsózzuk és minden oldalon megbarnítjuk, ezáltal lezárjuk a pórusait.
- Közben a hagymákat felaprítjuk.
- A húst kivesszük, majd a hagymát alacsony hőfokon megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, átkeverjük, majd visszatesszük a húst és felöntjük a borral, levessel. Megborsozzuk. Forráspontig melegítjük, a lábast lefedjük, a sütőbe tesszük. 1 órán át sütjük.
- A zöldségeket megpucoljuk, 3 centis darabokra felvágjuk, majd a hús köré szórjuk. További minimum egy órán keresztül főzzük a sütőben. Amikor a hús és a zöldségek puhák, akkor jó.
- A kakukkfüvet és babérlevelet eldobjuk.
- A húst felszeleteljük, majd a zöldségekkel tálaljuk, a szafttal leöntve.
Tippek
- Az angolok általában mustárral és tormával fogyasztják a marhasültet.
- Ehhez a recepthez nincs szükség érlelt húsra, azaz olcsóbb marhahús is jó (de ezért vigyázzunk a minőségre!). Ha szükséges, főzzük még egy órán át – azaz 3 órán keresztül, vigyázva arra, hogy a zöldségek ne süljenek szét!
- A maradék hús hidegen kiváló szendvicsekbe, salátákba, tortilla tekercsbe stb.
- Fontos, hogy vastag falú, lehetőleg öntött vas edényben készítsük, ez jobban tartja a hőt.
- Az angol marhasült tál egy tuti egyszerűen összedobható étel, ideális hétvégi családi, baráti ebédekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu