A következő édeskömény, bab és paradicsom saláta valójában egy nyárias köret, amely leginkább halak mellé passzol. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és természetesen szuper egészséges is..
Hozzávalók
- 4 kisebb vagy 2 nagy fej édeskömény
- 2 ek olívaolaj
- 1 citrom
- Fél tk szárított chili pehely
- 1 maréknyi petrezselyem zöld
- 1 konzerv fehér bab
- 2 db piros grillezett paprika (lásd tippek)
- 15 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Az édesköményeket hosszában gerezdekre felvágjuk. Ezeket egy tepsiben elrendezzük, leöntjük az olajjal, ráreszeljük a citrom héját, majd rácsavarjuk a levét. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a chilivel.
- A tepsit lefedjük fóliával, majd a forró sütőben 20 percig sütjük. Levesszük a fóliát és további 15 percig puhára és kissé barnára sütjük.
- A babot lecsepegtetjük, a paprikát felszeleteljük, a paradicsomokat félbevágjuk. Ezeket a kész édesköményhez adjuk, elkeverjük.
- A zöld petrezselymet felaprítjuk, a salátára szórjuk.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett húsok, halak mellé – különös passzol mediterrán jellegű halakhoz, tengeri herkentyűkhöz.
- Ha nincs konyhakész vagy maradék grillezett paprika kéznél, egy másik tepsiben süssünk át 2 db felszeletelt, majd olajjal lelocsolt kaliforniai paprikát az édesköménnyel párhozamosan (ez kb 30 perc). A paprika héját húzzuk le, majd húsát tegyük félre a felhasználásig. Grillezett paprika házilag>>
- Fehérbab helyett természetesen tarka vagy barnabab is megfelel.
- Ha az édeskömény öreg (azaz szálas) vagy sérült, akkor a külső réteget dobjuk el, ne használjuk fel az ételhez. Ebben az esetben több fej zöldségre lesz szükségünk – 4-re minimum.
- Az édeskömény, bab és paradicsom saláta nem csupán egy remek mediterrán köret, mivel vegán és egészséges, passzol diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu