A párolt káposzta a magyar konyha egyik alapétele – el sem lehet képzelni a sült kacsacombot nélküle! Bizonyára mindenkinek van egy bevált receptje – a következő eltér egy kicsit a hagyományostól mert cukor helyett mézet alkalmaz, továbbá az almaecet remekül kiegészíti a vöröskáposzta ízét. Elkésztése gyors és nagyon egyszerű – kezdőknek is ajánljuk..
Hozzávalók
- 1 közepes vöröskáposzta
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 ek almaecet
- 1-2 ek méz
- 1 tk köménymag
- 1 ek olaj
- só, bors
Elkészítés
- Az olajban a hagymát üvegesre dinszteljük. Közben a káposztát vékony csíkokra vágjuk vagy legyaluljuk.
- Hozzáadjuk a párolt hagymához, 1-2 percig kevergetjük, majd leöntjük az ecettel és a mézzel. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
- Megkóstoljuk, ha kell, adunk hozzá még ecetet vagy mézet, megsózzuk, megborsozzuk. További 5 percig pároljuk.
Tippek
- Fontos, hogy ne pároljuk túl – azaz a káposzta maradjon harapós, ne legyen túl puha, mint általában a magyar éttermekben!
- Melegen tálaljuk húsos ételek mellé – hidegen remekül passzol egészséges salátákba!
- Kimondottan finom köretként sült kacsa, sült liba, vadak és fasírozott mellé!
- Kombinálhatjuk apróra vágott (hámozott) almával és mazsolával is – ideális sült sertéshús mellé.
- Vöröskáposztát helyettesíthetjük fejes káposztával is.
- A köménymag lehet őrölt is.
- Mivel kissé édes, gyerekek is szívesen fogyasztják.
- A párolt káposzta receptünk egy egészséges változat, még méregtelenítés alatt is fogyasztható – bár a mézet redukáljuk kissé vagy helyettesítsük agavé sziruppal.
Egyéb párolt káposzta recept:
- Céklás vöröskáposzta
- Portóiban párolt vöröskáposzta
- Portóiban párolt almás vöröskáposzta
- Párolt lilakáposzta körtével
- Párolt vöröskáposzta áfonyával
- Narancslében párolt lilakáposzta vörösáfonyával
- Kínai párolt lilakáposzta
- Borban párolt vöröskáposzta
- Párolt vöröskáposzta almával
- Párolt vörös káposzta konyakos cseresznyével
Zest.hu