A batáta palacsinta hasonlít az amerikai palacsintára és a blinire is, de mégsem ugyanaz, ugyanis egyrészt nem édes, másrészt nincs benne élesztő. A batáta kimondottan egészséges is, de nem igazán lehet érzékelni az ízét, így remek vitamin álcázó gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Sok ételhez fel lehet használni, a recept mellett, ehhez is adunk tippeket, ötleteket..
Hozzávalók
- 2 ek olaj
- ½ csésze főtt batáta
- 1 felvert tojás
- ½ tk sütőpor
- ⅓ csésze liszt (lásd tippek)
- ¼ csésze tej ( vagy zabtej)
- Tejföl
Elkészítés
- A batátát összetörjük egy villával vagy krumpli-törővel. Hozzá adjuk a felvert tojást.
- Elkeverjük, majd hozzá adjuk a lisztet és a sütőport, utána a tejet és 1 ek olajat. Folyamatosan keverjük. A massza sűrűbb, mint egy általános palacsinta tészta, és kissé csomósabb is.
- Forró palacsinta serpenyőbe töltünk 3ek tésztát palacsintaként – 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is 2 percig sütjük. (a palacsinta kb 10 cm átmérőjű legyen)
- Tejföllel tálaljuk.
Tippek
- Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is.
- Tálaljuk levesek vagy saláták mellé, de akár köretként is. Remek brunch-ra.
- Egészségesebbé tehetjük, ha teljeskiőrlésű lisztet vagy tönkölybúzalisztet használunk – lisztérzékenyek barnarizs-lisztből vagy hajdina lisztből is elkészíthetik. Az utóbbi (búzaliszt-mentes) verzió méregtelenítésre is alkalmas.
- Ideális bébiétel és válogatós gyerekek számára is (a batáta nagyon egészséges, és nem lehet érezni az ízét).
- Remek piknik vagy parti falatok készítésére – süssünk mini 2-3 cm-es korongokat, majd díszítsük szendvicskrémmel, füstölt lazaccal, szalámival stb.
- A receptet sütőtökből is el lehet készíteni.
- A fenti recept 12 batáta palacsintát eredményez.
Zest.hu