Világszerte az egyik legnépszerűbb saláta a cézár saláta. Ez nem is csoda, hiszen gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor finom, kiadós és mutatós. Íme néhány tipp az elkészítéshez, amit sok finom cézár saláta recept követ.
Cézár saláta eredete
A cézár salátát a mexikói Ceasar Cardini találta fel 1924-ben a Július 4-i ünneplésre, amely az amerikai függetlenség napja. Pontosabban összedobott egy salátát azokból a maradék alapanyagokból, amiket az étterme konyhájában talált. Egy másik story szerint a saláta egy hollywoodi partira készült először. Mindenesetre a saláta hamarosan közkedvelt lett Los Angeles-ben, majd a háború végére az egész Egyesült Államokban. Manapság az egyik legnépszerűbb saláta világszerte, különösen Pizza és Tex-Mex éttermekben.
Cézár saláta alapanyagok
Az eredeti recept se nyers tojást, se majonézt, se mustárt nem tartalmazott – valamint szardellát sem, az öntet szardellás ízét a Worcestershire szósz biztosította. Továbbá a saláta egész római saláta levelekkel készült, ugyanis eredetileg kézzel fogyasztották. A modern cézár saláta összetevői a következők:
- Római saláta levél – ez a legfontosabb alapanyag, amit sokan (helytelenül) helyettesítenek az olcsóbb jégsalátával. Fontos, hogy a salátalevél legyen friss és harapós.
- Öntet – az öntet általában majonézzel készül. Ez lehet konyhakész vagy házilag készített majonéz, az utóbbi nyers tojássárgájával készül, így nem mindenki számára kedvező. Az öntethez szükséges még olívaolaj, fokhagyma, borecet vagy citromlé, Worcestershire szósz, szardella, só, bors (esetleg mustár és kapribogyó). A saját készítésű öntet valójában aioli mártás Worcestershire szósszal kiegészítve.
- Kruton – azaz pirított kenyérkockák, amit lehet grillezni, sütni vagy pirítósban elkészíteni.
- Parmesan sajt – lehet reszelve, vagy hámozva alkalmazni. A reszelt sajtot sokszor az öntetbe keverik, de leginkább a saláta tetejére reszelik vagy hámozzák.
- Feltétek – a feltétekkel készült verzió is egy modern változtatás, amely főétellé varázsolta a salátát. Legnépszerűbb a (sült vagy grillezett) csirke csíkok vagy bacon szalonna kockák, de szokásos feltét a lazac, tonhal, garnéla vagy koktélrák is.
Cézár saláta elkészítése
A cézár saláta elkészítése végtelenül egyszerű, ezért is nagyon népszerű. A leveleket megmossuk, alaposan lecsurgatjuk, majd egy tálba szórjuk (a nagyobbakat esetleg kettétörjük). Az öntetet elkeverjük, a salátára öntjük. A friss krutonnal megszórjuk, parmesánt reszelünk vagy hámozunk a tetejére.
Tippek
- A salátát mindig közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el és tálaláskor keverjük össze, különben a kruton szotyogós lesz.
- A cézár saláta csakis frissen finom, sajnos a saláta levél elveszíti az állagát és tartását a hűtőszekrényben.
- Lehetőleg ne magyarosítsuk a receptet – azaz ne helyettesítsük vagy hagyjuk ki az alapelemeket (az már nem cézár saláta!)
- Egészség – a legtöbb cézár saláta kalóriadús, ezért moderálva fogyasszuk! A majonéz helyettesíthető vagy kombinálható joghurttal, ez egészségesebb verzió. Diétázók, fogyókúrázók és allergiákban szenvedők számára is létezik valami finom verzió (lásd receptek alatt).
- Tojás – a klasszikus cézár saláta nyers tojással készül, ennek fogyasztása nem ajánlott terhes nők és kisgyerekek számára. Mindig kérdezzünk a tojásra vendégváró vagy vendéglátó alkalmakon! Továbbá csakis friss és kiváló minőségű tojást alkalmazzunk! Tojás tippek>>
Cézár saláta receptek
A következő cézár saláta recept listán különböző öntetekkel és feltétekkel készült verziók közül lehet választani. A feltéteket és önteteket nyugodtan variáljuk!
- Eredeti cézár saláta
- Klasszikus cézár saláta
- Csirkés cézár saláta
- Szalonnás cézár saláta
- Diétás cézár saláta
- Cézár saláta másképp
- Mexikói cézár saláta