Az igazi cézár saláta meglehetősen eltér attól, amit manapság cézár salátának hívnak a gyorsétkezdékben, élelmiszerboltokban vagy éttermekben. Az eredeti verzió nem tartalmazott se majonézt, se szardellát, se húsos, halas feltéteket. Íme az igazi, eredeti cézár saláta receptje, ahogy Ceasar Cardini kigondolta.
Hozzávalók
- 1 fej római saláta
- 1 tojás
- 3-4 ek reszelt parmesan sajt
- 1 citrom leve
- 60 ml fokhagymás olaj
- 5 csepp Worcesterhire szósz
- Bagett vagy rusztikus kenyér (elegendő legyen fél csésze krutonhoz)
Előkészületek
- Fokhagymás olaj: legalább egy nappal korábban 2-3 gerezd fokhagymát hosszában felszeletelünk és az olívaolajba keverjük, hűtőszekrénybe tesszük.
- Saláta levelek: a salátaleveleket a torzsról óvatosan letörjük, megmossuk, konyharuhával áttöröljük. A száraz leveleket a hűtőszekrénybe tesszük (ezt is legalább 1 nappal korábban ajánlott előkészíteni)
- Pirított kenyér kockák (kruton): a kenyeret kis kockákra vágjuk, serpenyőben vagy tepsiben barnára kisütjük. Hűlni hagyjuk.
- A citrom levét kicsavarjuk.
- A tojást 1 percig forró vízben főzzük, hideg víz alatt leöblítjük.
- Az olajat kimérjük.
- A saláta leveleket egy tálaló edénybe helyezzük.
Elkészítés
Az igazi cézár saláta különlegessége a saláta összeállítása, amely az asztalon, a vendégek előtt történik a következő módon:
- A saláta leveleket először leöntjük 2 ek olajjal, majd két lapos saláta lapáttal óvatosan átforgatjuk a leveleket, úgy, hogy ne sérüljenek meg.
- Sózzuk, borsózzuk, a maradék olajjal leöntjük. Ismételten átforgatjuk, majd leöntjük a citromlével és worcestershire szósz cseppekkel, majd ráütjük a lágy tojást.
- Kétszer átforgatjuk, a reszelt sajttal leszórjuk.
- Végül rászórjuk a kruton darabokat, egyszer-kétszer ismételten átforgatjuk.
Tippek
- Eredetileg kézzel fogyasztották a vendégek a salátát, megfogtak egy-egy salátalevelet, néhány darab krutonnal a közepén (ezért is ideális a római saláta).
- A krutonok készítésekor az olajba tehetünk 2-3 gerezd fokhagymát, így nincs szükség fokhagymás olajra az öntethez.
- Modern „igazi” verziókban a citromlevet borecettel kombinálják, és szardellát is adnak a salátához (de nem szardella pasztát!). Cardini ezt élete végéig ellenezte, azzal érvelve, hogy a Worcestershire szósz biztosítja a szardellás ízt. Érdekes módon a feltétekkel való kiegészítést (főleg a szalonnásat) különösebben nem kifogásolta.
- A fokhagymás olajat akár egy héttel korábban is el lehet készíteni – de lehet készen vásárolt terméket is használni.
- Figyelem: bár a lágy tojás már nem nyers, de főtt sem – így salmonella fertőzéstől nem védelmez. Éppen ezért csakis friss és kiváló minőségű tojást használjunk! Az olajban tárolt (nyers) fokhagymával is óvatosan kell bánni, ugyanis botulizmust okozhat – mindig hűtőszekrényben és korlátozott ideig tároljuk!
- A cézár saláta csakis frissen jó, így megfelelő nagyságú adagot készítsünk. A fenti recept 4 főre elég (előételként).
- Az eredeti cézár saláta ideális vendégváró étel, különös tálalása tökéletesen indít egy nyári menüt. Ideális például nyári kerti partikra, családi összejövetelekre.
Kapcsolatos cikkek
- Cézár saláta (egyéb receptek)
- Saláták
- Nyári ételek
- Vendégváró tippek
Zest.hu