Az évek során rengeteg hamburger receptet próbáltunk ki. A legjobbakat és különlegeseket már publikáltuk. A következő tormás hamburger vezeti jelenleg a toplistát – ugyanis pikáns és kivételesen érdekes. Eredetei neve Bloody Mary burger, ugyanis a híres koktél fűszerezésére alapszik..
Hozzávalók
- Fél kiló darált marhahús
- 1 vöröshagyma
- 1 ek tormaszósz
- 1 tk cayenne chilipor (vagy csípős pirospaprika)
- 1 ek Worcestershire szósz
- 3 dkg zsemlemorzsa (vagy rizsmorzsa)
- 1 felvert tojás
- Tálaláshoz: zsemle, salátalevél, Tabasco, majonéz, paradicsom szeletek, ecetes uborka stb
Elkészítés
- A hagymát nagyon apróra felaprítjuk. A tojást kissé felverjük.
- Egy keverőtálban a hozzávalókat két kézzel alaposan összegyúrjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- 4-6 gombócot formálunk a masszából – ezeket két tenyér között 1-2 centi vastag korongokká lapítjuk.
- Ha van időnk, fél órán át pihentetjük a hűtőszekrényben. Ha nincs, mehet a grill-sütőre vagy grill-serpenyőbe (az utóbbit kevés olajjal kenjük ki).
- A hamburgereket olajozzuk meg kissé, majd parázson vagy forró serpenyőben 5-5 percig süssük át mindkét oldalon.
- Közben a zsemléket vágjuk félbe, az alsó felet majonézzel kenjük meg, fedjük le salátalevéllel, paradicsomszelettel és uborkaszelettel. Helyezzük rá a burgert, cseppentsünk rá néhány csepp Tabascot-t, majd fedjük le a zsemle másik felével.
Tippek
- A zsemléket a grill sütőn kissé megpiríthatjuk.
- Természetesen kiegészíthetjük sajttal is – amikor a második oldal sül, a sült oldalra helyezzünk egy szelet sajtot, majd borítsuk le a húskorongot egy mélytányérral (így a sajt a párában megolvad).
- Az uborka lehet nyers, csemege uborka, kovászos uborka – mi ecetes uborka szeletekkel kombináltuk.
- A hamburger természetesen kiegészíthető egyéb elemekkel is – pl ketchup, grillezett zöldségek (különösen passzol mellé a grillezett paprika), mustár, szárított paradicsom stb.
- Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húst, ne száradjon ki, azaz maradjon szaftos. Éppen ezért lehetőleg fedő alatt grillezzük. Ha a korongok nem vékonyak (azaz 1 centinél vastagabbak), akkor a hamburger közepes kissé pink marad. Ha nem kedveljük így a húst, akkor sütés előtt nyomjuk vékonyabbra a korongokat (azonban így a hamburger könnyebben száraz ki!).
- Ha lehet, hentessel daráltassuk le a húst, amely ne legyen túl sovány, de legyen jó minőségű!
- A húskorongokat előre elkészíthetjük, ezek akár le is fagyaszthatók.
- A tormás hamburger egy tuti recept nyári grill-partikra. Gyerekek vigyázzanak vele, mert kissé csípős (de nem erős!)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu