A spenótos bárány curry (saag gosht) az egyik legnépszerűbb étel Indiában és Pakisztánban, különösen a saag, amely egy pikáns spenót mártás.A következő verzió nem csupán autentikus, de a legegyszerűbb curry, amit valaha is készítettünk!..
Hozzávalók
- 2 szelet sovány báránycomb hús (kb 30-40 dkg)
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 vörös chili
- 2 ek curry por
- 20 dkg bébi spenót
- 1 fahéj rúd
- 2 db kardamom
- 2.5-3 dl csirke vagy bárány alaplé
- só, bors, zöldcitrom
Előkészületek
- A húst 2 centis kockákra szeleteljük.
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- A gyömbért lereszeljük, a chilit magtalanítjuk, majd felaprítjuk. Egy kis kanálnyi chilit félreteszünk.
- A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, felaprítjuk.
- A kardamom magokat összetörjük.
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az előkészített hozzávalókat és fűszereket egy nehézaljú, fedeles lábasba tesszük, majd felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A tűzhelyen forráspontig melegítjük, lefedjük és a sütőbe tesszük.
- 40-50 percig főzzük – akkor jó, amikor a mártás sűrű, a hús puha lesz.
- A félretett chilivel megszórjuk, zöldcitrom gerezdekkel tálaljuk.
Tippek
- Remekül passzol egy indiai menübe. Tálaljuk párolt basmati rizzsel és-vagy naan kenyérrel és természetesen chutney-val. Érdemes még dhal-t és készíteni mellé.
- Bár a recept klasszikusan bárányhússal készül – ugyanezt a receptet nyugodtan el lehet készíteni csirkehússal is.
- A spenótos bárány curry ideális olyan napokra, amikor nincs időnk a konyhában sürögni. Az előkészület 5-10 perc, utána magától elkészül az étel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu