Dal (írható dhal, dahl, daal vagy daarként is) egy dél indiai specialitás, amely tipikus alapanyaga a lencse, de babból is készíthető. Magyarul talán lencse főzeléknek lehet nevezni. Indiában legalább 50 fajta lencse létezik, így nem csoda, hogy rengeteg dhal recept verzió van!
A legnépszerűbb dhalok a következő lencsékből készülnek:
- Masoor dal – vöröslencse
- Chana dal – csicseriborsó
- Toor dal – sárgaborsó
- Mung dal – mung bab
- Rajma dal – vörös bab
A dhal elkészítése nagyon egyszerű. A legnépszerűbb dal vöröslencséből készül, amely sárgára változik főzése során. Íme egy alaprecept:
Hozzávalók
- 20 dkg vörös lencse
- 1 l víz
- 4 cm friss gyömbér, három darabra vágva
- ½ tk őrölt kurkuma
- ½ tk só
- 3 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 tk római kömény mag (vagy őrölt római kömény)
- 1 tk őrölt koriander
- ¼ kávéskanál chili por
- 1 ek friss koriander (díszítéshez)
Elkészítés
- Főzzük fel a lencsét a vízben. Amikor forr a víz, adjuk hozzá a kurkumát és a gyömbér darabokat, majd főzzük tovább alacsony hőmérsekleten, fedő alatt kb 35-45 percig. Néha-néha nézzünk rá, és keverjük meg, hogy ne égjen oda.
- Amikor a lencse szemek puhára szétfőttek, vegyük le a tűzről, vegyük ki a gyömbér darabokat, majd sózzuk meg.
- Egy másik, kis lábasban pirítsuk meg aranyszínűre a hagymát és a fokhagymát az olajban, majd adjuk hozzá a fűszereket (római kömény, koriander, chili) és pirítsuk tovább 1-2 percig alacsony hőmérsékleten. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen oda.
- Keverjük a fűszeres rántást a lencsébe. Szórjuk rá a friss, apróra vágott koriander darabokat.
- Tálaljuk rizzsel vagy köretként húsok, halak mellé.
Tippek
- A hüvelyeseket nem szabad sós vízben főzni. A sót mindig a végén, a tálalás előtt adjuk az ételhez!
- Tálaljuk egy indiai menü keretében pl.párolt barnarizzsel és hagyma bhaji-val, zöldéges curry mellé.
- A Dhal egy nagyon finom, tápláló és egészséges étel – méregtelenítés alatt is fogyasztható. Remekül passzol egy egészséges étrendbe is.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu