Ras-el-hanout a Közel-keleti és afrikai gasztronómia egyik leghíresebb aromás fűszerkeveréke. A curryporhoz hasonlóan általános mixtúra nem létezik, szinte minden családnak saját, titkos receptje van. A marrakechi piacokon árult fűszerkeverékek is egyedi kutyulmányok. Bár arab delikben vásárolható konyhakész keverék, ha igazi autentikus ízeket szeretnénk elérni, akkor érdemes házilag kikeverni. Íme egy tuti verzió..
Hozzávalók
- 1 tk egész bors (fekete)
- 1 tk ánizsmag
- 1 tk szegfűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 1 tk nigella mag
- 1 tk kardamom mag
- 2 tk gyömbérpor
- 2 tk kurkumapor
- 2 tk koriander mag
- 2 kis darab mace (szerecsendió burka, jogar)
- 2 db fahéj kéreg
- 2 tk szárított mentalevél
- 1 db szárított chili
- 1 tk szárított levendula
- 5 db szárított rózsaszirom
Elkészítés
- A hozzávalókat egy kőmozsárban vagy elektromos fűszeraprítóban durva porrá zúzzuk.
- Belemorzsáljuk a levendulát és rózsaszirmot.
- Elkeverjük.
Tippek
- Levegőmentes dobozban vagy üvegben, hűvös, sötét helyen kb 6 hónapig tárolható. Fontos, hogy közvetlen napfény ne érje!
- A fűszerkeveréket ne zúzzuk teljesenes porrá, hanem maradjon kissé darabos – úgy autentikus!
- Felhasználhatjuk tagine, piláf, egytálételek készítéséhez. Különösen népszerű grillezett húsok fűszerezéséhez – a húst (pl csirkemell, csirkecomb, bárány szelet) elég csupán a fűszerkeverékkel bedörzsölni, és mehet is a grillsütőre.
- Figyelem: a fűszerkeverék kissé csípős, ezt vegyük figyelembe, ha gyerekek számára is főzünk.
- A ras-el-hanout fűszerkeverék nagyon változatosan felhasználható sokféle marokkói, arab, közel-keleti ételek készítéséhez, továbbá pikáns mártások, mázak, pácok kikeveréséhez.
Receptek ras-el-hanout fűszerkeverékkel
- Marokkói hamburger
- Arab grillezett csirkemell
- Paradicsomos csicseriborsó és padlizsán
- Csicseriborsó és bárány piláf
- Marokkói csirkecomb gránátalmával
- Marokkói párolt káposzta
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu