A paradicsomleves legfinomabb friss, érett paradicsomból készítve. A paradicsom-szezon alatt érdemes több liter paradicsomszószt készíteni, ami könnyen lefagyasztható. Később hip-hop lehet ezekből leveseket, mártásokat varázsolni. Ez a vegán, sült paradicsomleves csicseriborsóval és spenóttal kiegészítve csupán perc alatt elkészül konyhakész, pikáns mexikói ízesítésű paradicsomszósszal.
Hozzávalók
- 50 dkg érett paradicsom
- 1 nagy lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 zöld chili
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt kömény
- 5 dl zöldség alapleves (kb.)
- 1 konzerv csicseriborsó (400 ml), lecsepegtetve
- 20 dkg bébi spenót
- Só, bors
- Zöldcitrom leve
- Korainder levelek (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra beállítjuk.
- A paradicsomokat félbevágjuk és egy nagy tepsibe tesszük.
- A hagymát vékony gerezdekre vágjuk, ezeket a paradicsom közé dugdossuk. Hozzáadjuk a chilit (kimagozva). A fokhagyma gerezdeket a paradicsomok köré szórjuk (héjjal).
- Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. Jól összedolgozzuk, majd 25 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből a tepsit, a fokhagyma héjakat eldobjuk, majd egy lábasba átöntünk mindent a tepsiből. (Tipp: ezt lehet pürézni későbbi étkezésre).
- Hozzáadjuk az alaplevest és a csicseriborsót. Felforraljuk.
- Hozzáadjuk a spenótot, lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd lefedve pihentetjük.
- Adhatunk hozzá egy kis adag friss korianderlevelet is.
- Bot-turmixszal pürézzük – ízlés szerint az állaga lehet krémes vagy darabos.
- Melegen tálaljuk, zöldcitrom kifacsart levével és frissen őrölt borssal.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu