A paradicsomos fésűkagyló a mediterrán ízeket varázsolják az asztalunkra. Bár nem olcsó, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig tuti finom.
Hozzávalók
- 4 ek olívaolaj
- 20 dkg koktél paradicsom, félbe vágva
- 5 dkg fekete olívabogyó (magtalan)
- Só, őrölt bors
- 1 citrom ketté vágva
- 12 db konyhakész fésűkagyló (fagyasztott is jó)
- 1 marék koriander levél
- 1 marék bazsalikom levél
Elkészítés
- Egy kis lábasban 3 ek olajat felmelegítünk, hozzáadjuk a paradicsomokat és olajbogyókat. Sózzuk, borsozzuk, 1-2 percig átsütjük. Félrehúzzuk.
- A koriander és bazsalikom leveleket felaprítjuk, hozzáadjuk a paradicsomos salsához. A citrom felét rácsavarjuk. Elkeverjük, állni hagyjuk (kb 10 percig, de tovább is lehet)
- Egy nagy serpenyőben1 ek olajat felmelegítünk. Közben a fésűkagylókat átmossuk, papírtörölközővel szárazra töröljük, tetejüket sózzuk-borsozzuk. Amikor az olaj forró, a fésűkagylókat a serpenyőbe tesszük (a sózott oldallal lefele), kört alkotva, az óramutató járásának irányában.
- Sózzuk, borozzuk, 1-2 perc sütés után megfordítjuk őket egy lapos spatulával, a legfelsővel kezdve (azaz ami 12 óra állában van)és az óramutató járását követve. Rácsavarjuk a citrom másik felét, a serpenyőt kissé megrázzuk, hogy egyenletesen elosszon a citromlé.
- 1-2 percig szép barnára sütjük, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk. A paradicsomszósszal tálaljuk.
Tippek
- Hidegen és melegen is fogyasztható. Melegen tálaljuk előételként – pl rukkola leveleket szórjunk tányérokra majd 1-2 kanál paradicsomszósszal öntsük le, tetejére tegyünk személyenként 3 db fésűkagylót.
- Hidegen remek tapas falat lehet. Helyezzünk 3 db fésűkagylót kistányérokra, öntsük le a szósszal.
- A paradicsomos mártást előre el lehet készíteni, ezzel még hamarabb elészülhet az étel.
- Figyelem: a fésűkagylót nem szabad sokáig sütni, különben rágós lesz! Maximum1-2 perc mindkét oldalon!
- A fésűkagyló nagyon egészséges, a fenti recept remekül passzol egy diétás vagy egészséges étrendbe.
- A paradicsomos fésűkagyló ideális vendégváró étel – akár vacsorára, akár partira. Továbbá remekül passzol egy mediterrán vagy romantikus menübe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu