A mákos tészta a gyerekek egyik kedvenc étele, szerencsére gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Továbbá nosztalgikus alkalmakra is tökéletes. Íme az alaprecept, amit ízlés szerint lehet variálni..
Hozzávalók
- 25 dkg tészta (széles metélt)
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- Olaj
Elkészítés
- A tésztát orró, olajos vízben megfőzzük (a csomagoláson található utasítás alapján).
- Amikor a tészta kifőtt, lecsurgatjuk, leöblítjük. Kevés olajjal vagy vajjal elkeverjük (így nem ragad össze).
- A mákot a porcukorral elkeverjük, a tésztára szórjuk, majd óvatosan elkeverjük.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- A fenti recept nem túl édes, persze ízlés szerint lehet a mák és porcukor arányát variálni.
- Különösen finom friss, azaz nem száraz tésztából, ezt csupán 5 percig kell kifőzni.
- Ügyeljünk arra, hogy a tészta legyen átfőve, de ne legyen túlfőzve sem – al dente az igazi, amikor még kissé harapós.
- Ideális másodikféle vagy desszert egy kiadós leves (pl bableves) után.
- Allergiás verzió: tojásra érzékenyek ügyeljenek arra, hogy a tészta tojásmentes legyen. Lisztérzékenyek a tésztát helyettesíthetik glutén-mentes tésztával (ideális az igazi soba tészta).
- A maradékból készítsünk rakott tésztát vagy muffint! Mákos tészta muffin>>
- A mákos tészta alapreceptje felhasználható diós tészta készítéshez is, a mákot csupán helyettesítsük darált dióval!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu