A kiwis chutney egy nagyon finom, pikáns, exotikus fűszeres lekvár, ami különösen passzol sült csirke és főtt-füstölt sonka mellé. Egy igazán különleges ínyencség, ezért ideális tuti ajándék is lehet barátok, rokonok számára.
Hozzávalók
- 1 csésze almaecet
- 1 csésze barnacukor
- 1 tk só
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 csipet cayenne paprika
- ½ csésze vékony csíkokra szeletelt vöröshagyma
- ½ csésze mazsola
- ¼ citrom vékony csíkokra szeletelve
- 1.5 csésze kiwi darabok
- 1 csésze zöldalma darabok
- 1 gerezd fokhagyma, szeletelve
Elkészítés
- Kb 6-8 kiwit és 2 almát megpucolunk, majd kb 1 cm-es darabokra felvágjuk a húsukat. Kimérünk másfél csésze kiwit és 1 csésze almát.
- Az ecetet, cukrot, sót, gyömbért és borsot alacsony hőmérsékleten kb 1 csésze sziruppá főzzük. Hozzáadjuk az almát, hagymát, mazsolát és citrom csíkokat. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kiwi darabokat, felforraljuk és lekapcsoljuk a tűzhelyt. Fedő alatt hűlni hagyjuk.
- Amikor kihűlt, steril üvegekbe töltjük.
Tippek
- Tálaljuk hideg és meleg sült húsok mellé – különösen passzol grillezett szárnyasokhoz és sertéshúshoz. Grill receptek>>
- Ideális maradék hideg sült húsok mellé, akár szendvics, akár egy saláta keretében.
- Remek parti falatokhoz is – tálaljuk sült hús darabokkal, kecskesajttal, kéksajttal például leveles tészta falatokon, blini falatokon vagy crostiniként.
- Mártogatósként is felhasználhatjuk ropival, sajtos rúddal, ropogós zöldségekkel stb. Rágcsálnivalók>>
- Pikánsabbá tehetjük még több cayenne bors vagy egy szeletelt chili hozzáadásával.
- Egészségesebb verzió: a cukrot helyettesítsük fél csésze fruktózzal.
- A kiwis chutney korlátozott ideig hűtőszekrényben tárolható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu