Az angol fűszeres lekvár (chutney) sokszor úgy a legfinomabb, ha néhány hétig érni hagyjuk. Az alma és datolya chutney azonban egyből fogyasztható, így ideális olyan alkalmakra, amikor szeretnénk valami finomat sajtok, maradék húsok mellé vagy valami érdekes ( de egyszerűen elkészíthető!) ajándékkal szeretnénk meglepni barátainkat, családtagjainkat.
Hozzávalók
-
2 nagy zöldalma (kb 50 dkg)
- 7.5 dkg datolya (magtalan)
- 4 db szegfűszeg
- 2 dl almaecet
- 7.5 dkg sötét nádcukor (puha)
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, durván 1-2 cm-es darabokra vágjuk.
- A datolyákat felaprítjuk.
- Egy nehéz aljzatú lábasba adjuk a hozzávalókat, felforraljuk, majd 25 percig alacsony hőmérsékleten puhára főzzük.
- Hűlni hagyjuk, majd steril üvegekbe töltjük.
Tippek
- A fenti adag kb 2 lekváros üvegre elég, ha többre van szükség, duplázzuk a hozzávalókat!
- A chutney-t tároljuk hűtőszekrényben vagy a kamrában – hűtőszekrényben hetekig eltart.
- Az alma és datolya chutney különösen passzol kéksajtok mellé (pl Stilton, Gorgonzola), de fogyaszthatjuk hideg felvágottakkal vagy maradék sült húsokkal is.
- Az alma és datolya chutney remek ajándék is lehet – akár karácsonyra, akár egyéb ünnepi alkalmakra, vendégségekbe stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu