Az angol aszalt gyümölcs lekvár (mincemeat) világhírű, amivel fantasztikus karácsonyi sütiket lehet készíteni az ünnepek alatt. Ez a fűszeres meggyes-körtés karácsonyi lekvár egy különleges verzió – kissé magyaros, meglehetősen alkoholos és pazar. Továbbá vegán és glutén-mentes is. Ideális karácsonyi gasztro ajándékként is.
Hozzávalók
- 2 nagy vagy 3 kicsi körte (nem túl érett)
- 1 evőkanál friss citromlé
- ½ csésze (kisebb méretű bögre) muscovado cukor
- ½ csésze szárított meggy
- 1 csésze arany mazsola
- ½ csésze cseresznye, meggy likőr vagy normál brandy
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ tk szegfűbors
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- ½ teáskanál gyömbérpor
- ½ csésze apróra vágott dió (dió, pekán dió, mogyoró vagy vegyes diók mogyorók)
- 2 evőkanál apróra vágott kandírozott vagy szirupban eltett gyömbér
- 1 evőkanál extra cseresznye vagy meggy likőr
Elkészítés
- A meggyet beáztatjuk a cseresznye/meggy likőrbe (ha lehet pár órára, de minimum 30 percre).
- Meghámozzuk, majd durva sajtreszelővel a körtét egy nehéz aljzatú lábasba reszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, mazsolát, a beáztatott meggyet és a likőrt, majd az összes fűszert.
- Forráspontig hevítjük, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 15-20 percig pároljuk.
- Belekeverjük a diót és a kandírozott gyömbért, majd pár percig főzzük, vagy amíg sűrű, ragadós lekvárt kapunk.
- Hűlni hagyjuk a lábasban, majd leöntjük a likőrrel, és sterilizált üvegekbe töltjük.
- Hűvös, sötét helyen tároljuk, felbontás után hűtőszekrényben.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu