A vegán étrend egyik fontos alapanyaga a jackfruit, magyarul jákafa gyümölcs (vagy kenyérgyümölcs), aminek a textúrája hasonlít a húsra, különösen az omlós sertéshúsra. Azonban az íze és állaga engem inkább a tonhalra emlékeztet, így kísérletképpen készítettem ezeket a jákafa gyümölcs “halfasírt” -okat – és kimondottan finomak, puhák lettek! Még a gyerekeknek is ízlett! Salátával tálaltam, de szendvicsben, lapos kenyérlepényben, tortilla lapban is tálalható. Készíthetünk kisebb-nagyobb pogácsákat a masszából.
Hozzávalók
- 1 konzerv jákafa gyümölcs, vízben eletett
- 2 evőkanál őrölt lenmag 6 evőkanál vízzel elkeverve (lentojás)
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 2 teáskanál magos mustár
- ½ teáskanál paprika
- ½ teáskanál zellersó
- ½ teáskanál őrölt bors
- 1 csipet cayenne vagy chili por
- ½ csésze csicseriborsó liszt
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy koriander vagy bazsalikom
Elkészítés
- Először a len-tojást összekeverjük, és tíz percig pihentetjük. Lásd lentojás készítése>>
- A mustárt, citromlevet, citromhéjat, fokhagymát és a fűszereket egy nagy keverőtálban összekeverjük.
- Lecsepegtetjük a jákafa gyümölcsöt, és egy másik tálban egy villával összetörjük (az állaga a konzerv tonhalhoz hasonlítson). Ezt a fűszeres keverékhez adjuk az apróra vágott zöldfűszerrel és a lentojással együtt.
- Hozzáadjuk a csicseriborsó liszt nagy részét, és kézzel jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze rendesen, adjunk hozzá még lisztet.
- A masszából golyókat formálunk, amiket a tenyereink között kissé lelapítunk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és legalább egy órán át a hűtőszekerényben pihentetjük.
- Amikor készen állunk a sütésre, csicseriborsó lisztben megforgatjuk a pogácsákat.
- Olajat felhevítünk egy kis serpenyőben (legalább 2 cm mélyen) és 3-5 perc alatt mindkét oldalon szép barnára sütjük a pogácsákat – vagy olajspray-el lespricceljük őket és előmelegített sütőben tíz percig, mindkét oldalon, aranybarnára sütjük.
- Salsával vagy aioli mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek