Bár a falafel egy közel-keleti étel, a benne lévő fűszerek a Mexikó konyha jellemző fűszerei is. Így kissé kiegészítve nagyon könnyen Mexikói stílusú lehet. Ez a fekete babos falafel vegán, glutén-mentes pikáns és szuper egészséges is. Továbbá egyszerűen és előre elkészíthető – éppen ezért ideális bulikra, italozás kisérőjeként vagy piknikre.
Hozzávalók
- 1 csésze lecsepegtetett főtt vagy konzerv csicseriborsó
- 3 újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál oregánó
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál chipotle paszta
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 csésze lecsepegtetett fekete bab (konzerv)
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- 1 ek őrölt lenmag
- 1 ek csicseriborsóliszt
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lecsepegtetett csicseriborsót, fokhagymát, hagymát, fűszereket, sót borsot és pasztákat. A keveréket egy aprítógépbe tesszük és durván ledaráljuk, szükség esetén az aprítógép oldalára ragadó masszát lekaparjuk.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett fekete babot és az aprított koriander leveleket. Egy ragacsos, durva állagú keverékké turmixoljuk.
- Egy tálba áttesszük, hozzáadjuk az őrölt lenmagot és a csicseriborsólisztet. Kombináljuk, lefedjük, majd 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Kiveszük ki a keveréket a hűtőszekrényből, és kis, 3cm-es pogácsákat formálunk a masszából. Ha a keverék nem áll össze megfelelően, csicseriborsólisztet adunk a masszához.
- Olajat melegítünk egy kicsi, mély serpenyőben – az olaj mélysége legyen 3 cm. Egyszerre 4-5 pogácsát, mindkét oldalon kb. 2-3 percig aranybarnára sütünk. Egy papír törölközővel bélelt tányérra kiszedjük őket.
- Kisütjük a többi falafelt. (Szükség esetén feltöltjük az olajat a serpenyőben).
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
- Tálaljuk pita kenyérbe tömve salsával és guacamole-vel; vagy tortilla töltelékként, saláta/főzelék/leves feltétként; vagy parti falatként mártogatóssal.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu