A boerewors egy közkedvelt dél-afrikai kolbász, amely marhahús, sertéshús és fűszerek kombinációja. A következő dél-afrikai hamburger recept hasonló fűszerezéssel készül, amely különleges ízeket nyújt egy nyári grillezéshez.
Hozzávalók
- Fél ek koriander mag
- 25 dkg marha darálthús
- 25 dkg sertés darálthús
- 1-2 csipetnyi őrölt szegfűszeg
- Negyed tk őrölt szerecsendió
- 1 dkg zsemlemorzsa (vagy csicseriborsó liszt glutén-mentes verzióhoz)
- Só, bors
- Tálaláshoz: csemege uborka szeletek, paradicsom szeletek, ropogós saláta levél (jégsaláta vagy római saláta), ementáli vagy gruyere sajt, ketchup, mustár, majonéz, zsemle
Elkészítés
- A koriander magot mozsárban porrá törjük. Egy nagy tálban elkeverjük a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 4 gombócot formálunk a masszából, a két tenyerünk között kb másfél centi vastagra lapítjuk. Letakarjuk, pihentetjük addig, amíg a grill-sütőt előkészítjük.
- Amikor a grill-sütő bemelegedett, vagy a parázs megfelelő, a hamburgereket a rácsra helyezzük. Fél percenként megfordítgatjuk, addig, amíg alaposan átsültek. Amikor már majdnem elkészültek, sajtszeleteket teszünk a tetejükre, a grillsütő fedővel leborítjuk, és a gőzben szétolvasztjuk a sajtot.
- Közben a zsemléket félbevágjuk, a grillsütőn megpirítjuk. Az alsó felét majonézzel, mustárral és ketchup-pal megkenjük, egy saláta levéllel leborítjuk, majd paradicsom és uborka szeleteket teszünk rá, végül a sült húst. A zsemle felső felével leborítjuk (ezeket is megkenhetjük ízlés szerint majonézzel, mustárral, vagy ketchuppal).
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Természetesen a tálalás ízlés dolga – egyéb zöldségekkel is fogyaszthatjuk, pl grillezett paprika, grillezett cukkini, kovászos uborka, rukkola levél, retek, hagyma karikák, coleslaw saláta stb.
- Diétás verzió: a sajt, majonéz elhagyható, a zsemle lehet egészséges gabonából készült péksütemény.
- A dél-afrikai hamburger ideális partikra, lusta nyári estékre – ráadásul a szokásosnál különlegesebb is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu