A kovászos uborka a magyaros, paprikás ételek egyik kedvenc kísérője. A csemege uborkánál egy kicsit savanyúbb és keserűbb. Remek hamburger, fasírt, grillezett húsok mellé. Az alábbi bevált receptet Gara Irén küldte el nekünk..
Kovászos uborka Gara Irén módra
Hozzávalók 3 l-es üveghez:
-
2 kg uborka (10-12 cm-es)
-
Nagy csokor kapor
-
3 evőkanál só
-
1 szelet pirított kenyér
Elkészítés:
-
A friss uborkát alaposan megmosom (körömkefével), mindkét végét levágom, megkóstolom, nehogy keserű legyen. A végeinél behasítom úgy, hogy a két végén lévő 1-1 bevágás egymásra merőleges legyen.
-
Az üveg aljára helyezem a megmosott kaprot és szép sorban beleállítom az uborkákat. Felöntöm vízzel, majd ezt a vizet visszaöntöm egy edénybe, beleteszem a sót, felforralom, majd langyosan ráöntöm az uborkára.
-
Ráhelyezem a megpirított kenyeret (tüllbe csomagolva) és egy kis tányérral lefedve egyenletesen meleg helyre teszem.
-
1-2 napon belül felforr, ha a forrás abbamarad a kenyeret eltávolítom.
-
4-5 nap múlva az uborka megérik, a levét átszűrve hűvös helyre teszem. Hűtőben 2-3 hétig is eláll.
Tippek
- Úgy is el lehet készíteni, hogy kenyér helyett annyi evőkanál lisztet teszünk az üveg aljára, ahány literes az üveg – forrás után pedig lekötjük celofánnal és be lehet tenni a kamrába a befőttek közé!
- Ha az uborka friss volt és hibátlan, nagyon finom, ropogós kovászos uborkát fogyaszthatunk télvíz idején is.
- Csakis steril üveget alklamazzunk!
- További házias recepteket várunk olvasóinktól! Előre is köszönjük.
Zest.hu