A következő cseresznyés palacsinta egy szuper nyári ínyencség. Különösen jól követ egy bográcsban készült halászlét vagy egy hétvégi laza grillezést. Maradék palacsinta felhasználásához is tökéletes..
Hozzávalók
- 1 adag palacsinta tészta
- 40 dkg cseresznye
- 1 dl cseresznyelé
- 5 dkg nádcukor
- Néhány csepp friss citromlé
- 3 ek cseresznye vagy mandula likőr (opcionális)
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 ek víz
Elkészítés
- A palacsinta tésztát kikeverjük, pihentetjük.
- A cseresznyéket megmossuk, kimagozzuk, majd egy nehéz aljú lábasban a cseresznyével és a cukorral felforraljuk. Fedő alatt, alacsony hőfokon 5-10 percig a cseresznyéket puhára pároljuk.
- Közben a palacsintákat olajozott serpenyőben kisütjük, egy tányérra csúsztatjuk, fóliával lefedjük.
- Az étkezési keményítőt elkeverjük a vízzel, majd a cseresznyéhez adjuk a likőrrel együtt.
- 1-2 percig kevergetjük. Amikor a mártás sűrű és selymes, lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, lefedjük.
- Tálalás előtt a palacsintákat háromszög alakra hajtjuk, leöntjük a cseresznyés kompóttal.
Tippek
- Tálaljuk még esetleg vanília fagylalttal!
- Melegen és langyosan is fogyasztható.
- A desszert nagyon egyszerűen egészségessé varázsolható: készítsünk hajdina palacsintákat mandula tejjel (a képen is ez látható), cukor helyett alkalmazzunk mézet vagy agavé szirupot. A likőrt hagyjuk ki, helyette adjunk a kompóthoz 1 kis darab fahéjat! Ez a verzió passzol diétás és egészségtudatos étrendekbe.
- Ugyanez a recept meggyel is elkészíthető. Télen fagyasztott cseresznyét is alkalmazhatunk (25 dkg).
- A cseresznyés palacsinta egy ideális nyári desszert családi ebéd vagy kerti grillezés végén. A palacsintákat előre elkészíthetjük, de ha hűtőben tároljuk, akkor ajánlatos egy serpenyőben átmelegíteni őket. A cseresznyés kompót is elkészíthető előre, de a besűrítést végezzük el frissen, tálalás előtt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu