A cseresznye szezon alatt érdemes több kilót vásárolni a piacon, nem csupán finom desszertek és süteményeket készítéséhez, hanem befőzés vagy fagyasztás céljából is. Néhány zacskó kimagozott cseresznye lefagyasztva jól jön majd karácsonykor, Valentin napra, bulikra stb. Készíthetünk instant lekvárt, kompótot is, amit hűtőben tárolva hetikig alkalmazhatunk édességek készítéshez. Példa erre ez a cseresznyés joghurtkrém, amely előre készített kompóttal 5 perc alatt összedobható, és nagyon finom! Adhatunk hozzá mandula vagy narancs likőrt is, amely ünnepi alkalmakra egyből különlegessé varázsolja.
Hozzávalók
- 30 dkg cseresznye kimagozva és felezve
- 5 dkg cukor
- 1 dl zsíros tejszín
- 1 dl görög joghurt
- 2 evőkanál cseresznye lekvár
- 1 evőkanál narancs- vagy mandula likőr
- Morzsa: skót omlós keksz, Amaretti keksz vagy pirított mandulapehely
- Díszítés: mentalevél (opcionális)
Elkészítés
- A cseresznyét a cukorral és 3 evőkanál vízzel egy lábasban felmelegítjük.. Hozzáadjuk a likőrt (vagy narancslevet). 10 percig sűrű, szirupos kompóttá főzzük. Hűlni hagyjuk. (Hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk)
- A tejszínt habverővel lágy habbá verjük, majd óvatosan belehajtjuk a joghurtot és a lekvárt.
- A kihűlt cseresznye kompót egy részét 4 kis pohárba kanalazzuk, majd lefedjük tejszínhabbal. Ezt megismételjük. A legfelső réteg tejszínhab legyen.
- A kekszet összemorzsáljuk, vagy ha mandulapelyheket alkalmazunk, azokat kisé megpirítjuk.
- A hab tetejére szórjuk a morzsát vagy mandulát és néhány darab menta levéllel díszítjük.
Kapcsolatos receptek