Maradék, kissé szikkad briósból fantasztikus desszerteket szoktak a franciák készíteni. Példa erre ez a bogyós briósfelfújt, ami nagyon egyszerűen összedobható. A lusta változathoz használhatunk konyhakész vanília krémet is. Vegán verzióhoz kiváló a növényi alapú tejszín, gluténmentes változathoz pedig használjunk megfelelő brióst. Ez a desszert tálalható melegen vagy kihűlve, kockákra vágva (az utóbbi verzióban nagyon szorosan pakoljuk a briós szeleteket egymásra). Briós helyett kalács is alkalmazható. Ideális nyári ebédek, vacsorák desszertjeként.
Hozzávalók
- 4 db briós zsemle (vagy 8 mini)
- 1 csésze zsíros tejszín
- 1 csésze tej
- 1 tk vanília paszta vagy esszencia
- ½ csésze muscovado cukor
- 3 tojássárgája, felverve
- 1 csésze vegyes bogyós gyümölcs (kiolvasztva, ha fagyasztott)
- Mandula pehely (opcionális)
Elkészítés
- A briós zsemléket 2 cm-es szeletekre vágjuk és kenyérpirítóban kissé megpirítjuk őket, ha ropogós állagot szeretnénk.
- A tejet, tejszínt és a cukrot egy kis lábasban forráspontig melegítjük – ne hagyjuk felforrni!
- Lehúzzuk a tűzhelyről a lábast, hozzáadjuk a vaníliát és a tojássárgáját, majd nagyon alacsony hőfokon addig keverjük, amíg besűrűsödik. Nem szabad túl sűrűnek lennie. Rendszeresen kevergetve hagyjuk kicsit lehűlni.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Egy tepsibe kevés vaníliás krémet öntünk. A briósszeletek felét a krémbe fektetjük, jól beáztatjuk őket a krémbe. Rászórjuk a bogyós gyümölcsöket és a mandulát, majd lefedjük a többi briósszelettel.
- Ráöntjük a vaníliakrémet – de ne fedjük le teljesen a brióst. Megszórjuk mandulapehellyel.
- Körülbelül 25-30 percig aranybarnára sütjük.
- Közben a maradék vaníliakrémet sűrű krémmé redukáljuk a tűzhelyen.
- Melegen tálaljuk a krémmel leöntve.
- Alternatív tálalás: hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockákra vágjuk és bogyós kompóttal, vaníliakrémmel vagy fagylalttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Gyümölcsös édességek
- Desszertek
- Bogyós gyümölcsök