A balzsamecetes hátszín steak egy fúziós verzió, amely olaszossá varázsolja az ízeket. Nagyon egyszerűen elkészíthető – ha kiváló minőségű hússal dolgozunk, akkor 15 percen belül az étkezőasztalon lehet..
Hozzávalók
- 2 szelet hátszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek balzsamecet
- 2 szél kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
- Tálaláshoz: 1 ek dijoni mustár, 2 ek görög joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A húst két órával sütés előtt kivesszük a hűtőszekrényből. Papírtörölközővel a húsnedvet felitatjuk.
- Az olajat, ecetet elkeverjük, beleszórjuk a kakukkfű leveleket, majd belepréseljük a fokhagymát. Ezzel alaposan bedörzsöljük a hússzeleteket, pihenni hagyjuk.
- Egy grillserpenyőt felforrósítunk vagy a grillsütőt előkészítjük.
- A húst 1-3 percig mindkét oldalon átsütjük attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük.
- Tálalásig lefedve 5-10 percig pihentetjük.
- A joghurtot elkeverjük a mustárral (opcionális).
- Melegen tálaljuk a mustáros joghurttal.
Tippek
- A hús lehet vastag vagy vékony. A vastagabbat tovább kell kicsit sütni, és pihentetés után ajánlatos csíkokra szeletelni.
- Ha érlelt húst alkalmazunk, azt elég néhány percig marinálni – de akkor is vegyük ki 2 órával korábban a hűtőből – lásd steak sütése tippek!
- A pihentetést sütés után ne hagyjuk ki – ez az egyik titka a sikeres steaknek!
- Tálaljuk körettel vagy szendvicsben (pl karamellizált hagymalekvárral) – mint a képen is látható, mi pórés babpürével és blansírozott ceruzababbal fogyasztottuk, de nagyon jól passzol mellé a kéksajtos zellerpüré vagy kéksajtos krumplisaláta receptünk is.
- A balzsamecetes hátszín steak ideális hétvégi étel, különös nagyszerű szombati brunch-ra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu