A buggyantott tojás forró ecetes (vagy citromleves) vízben főzőtt tojás, amelyet leginkább egyéb ételek kiegészítőjeként fogyasztunk. Ismert elnevezése még a posírozott tojás, vagy bevert tojás. Változatosan felhasználható főtt tojás vagy tükörtojás helyett is..
Hozzávalók:
- 1 l víz
- 2 ek ételecet (vagy citromlé)
- fejenként 1 db tojás
Elkészítés:
- A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad.
- A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Felhasználási javaslatok:
A buggyantott tojást legegyszerűbben akár egy szelet toastkenyérrel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk, de a következő ételekhez is kiváló kiegészítő lehet:
- Spárga – tálaljuk párolt spárgával és rösztivel. Recept>>
- Spenót: krémes spenóthoz főtt tojás helyett tálaljunk fejenként egy posírozott tojást. Spenót receptek>>
- Párolt, sült vagy grillezett zöldségek: tányérra halmozzuk a frissen elkészített zöldségeket, tetejére tegyünk egy buggyantott tojást, szórjuk meg ízlés szerint apróra vágott zöldfűszerekkel. Grillezett zöldségek>>
- Krémlevesek, főzelékek feltéteként: nem kell mindig pörköltben, fasírozottban vagy szalonnacsíkokban gondolkodni! Krémlevesek, egyszerű főzelékek is változatossá tehetők buggyantott tojás feltéttel. Leves receptek>>
- Szendvicsekhez: különösen dekoratívan tálalható például egy nyitott sonkás szendvics buggyantott tojással. Egyszerű szendvicsek>>
- Zöldfűszeres mártással: akár bazsalikom, vagy vegyes zöldfűszerrel készülő tejszínes mártáshoz tálalhatunk – esetleg főtt burgonya, vagy krumplipüré kíséretében -buggyantott tojást.
- Sült, serpenyős burgonyához: a vékony karikára vágott, kevés hagymás olajon megsült burgonyára tegyük a tojást, fűszerezzük alaposan sóval és borssal. Kiváló étel zöldsalátával. De tálalhatjuk resztelt krumplihoz, krumplipüréhez, vagy héjában sült krumplihoz is. Burgonya alapételek>>
- Zöldségrösztihez: akár burgonya, sütötők vagy cukkini rösztit is készítünk, mindegyik nagyon ízletes lesz (tükörtojás helyett) buggyantott tojással tálalva.
- Pirított zöldséges rizshez: ez az étel akár maradékokból is elkészíthető. Tetszés szerinti apróra vágott zöldséget kevés olajon pároljunk meg, adjuk hozzá a főtt rizst, fűszereket (pl. curry), és süssük át. Táláljuk buggyantott tojással.
- Salátához: salátát is tálalhatunk buggyantott tojással. Saláta receptek>>
Tippek:
- A fehérjét megpróbálhatjuk hajtogatással formára igazítani főzés közben, de ha szükséges (!), utólag is egyenesre is vághatjuk a peremet a már kész tojáson.
- Ne tegyünk egyszerre túl sok tojást a lábasba.
- Használjunk friss, ellenőrzött minőségű tojást buggyantáshoz. A friss tojásfehérje nem olyan folyékony, könnyebb vele dolgozni.
- A buggyantott tojás változatossá teheti megszokott ételeinket. Ideális brunch-ra.
Receptek buggyantott tojással
- Bagel buggyantott tojással és szezámmagos káposztával
- Grillezett spárga és cukkini buggyantott tojással
- Kolbászos-babos édesburgonya
- Benedict tojás füstölt lazaccal
Zest.hu