Az angolok és angolszász országok egyik legfontosabb karácsonyi alapétele a mincemeat, amely tükörfordításban darált hús, de valójában egy aszalt és friss gyümölcsökből készült fűszeres lekvárról van szó, ami a híres mincepie pite tölteléke. Nem kell deliben vásárolni ilyet, hiszen nagyon egyszerűen összedobható házilag is, és olyan finom, hogy akár gasztro-ajándék is lehet rokonok, barátok számára. Érdemes kipróbálni, mert nagyon sok tuti egyszerű finomságot lehet a lekvárral készíteni az adventi ünnepek alatt (lásd aszalt gyümölcsös karácsonyi receptek). Az alábbi vegán és glutén-mentes angol fűszeres gyümölcslekvár verzióban bőven van alkohol is, így hónapokig eláll! Továbbá a befőzés után pár napon belül már felhasználható.
Hozzávalók
- 1 nagy zöld alma
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, datolya, szilva, füge, cseresznye, kandírozott citrushéj stb)
- 5 dkg muscovado cukor
- ½ dl vörös pórtói
- ½ dl almalé
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 tk őrölt mixed spice vagy mézes kalács fűszerkeverék
- 1 tk fahéj por
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 2 db szirupban eltett gyömbér, apróra vágva (elhagyható)
- ½ teáskanál vanília paszta vagy 1 tk vanília esszencia
- 5 dkg dió vagy mogyoró (dió, pekándió, mandula stb – vagy vegyesen)
- 2 evőkanál narancslikőr
Elkészítés
- Az almát meghámozzuk és durván lereszeljük.
- A cukrot és az almalevet egy nagy, nehéz-aljzatú lábasba öntjük, majd lassan felmelegítjük.
- Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk a reszelt almát és a vaníliát, majd a dió és a narancslikőr kivételével az összes többi hozzávalót.
- 20-30 percig főzzük. Akkor jó, amikor a gyümölcsök megpuhultak, a mártás pedig sűrű és ragacsos.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Jól összekeverjük, majd sterilizált üvegekbe töltjük (kb 2 kis befőttes üveg lesz belőle).
- Légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi desszertek
- Karácsonyi édességek sütés nélkül
- Chutney receptek
- Angol édességek
- Vega karácsony
- Karácsonyi ehető ajándékok