Ez az almás zabpehely palacsinta vagy puffancs elkészíthető gluténmentes liszttel és zabpehellyel, és mazsola helyett egyéb aszalt gyümölcs is jó – például aprított sárgabarack, áfonya, meggy, cseresznye, szilva stb. Továbbá cukormentes, így egészséges is! Én juharsziruppal elkevert görög joghurttal tálaltam, de ízlés szerint gyümölcskompóttal, mézzel vagy juharsziruppal is tálalhatjuk!
Hozzávalók
- 1 zöld alma, reszelve
- 1 nagy tojás
- 10 dkg sütőporos liszt (lehet gluténmentes is)
- 5 dkg zabpehely (lehet gluténmentes is)
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 4-5 evőkanál görög joghurt (növényi-alapú is jó)
- 1 evőkanál növényi olaj vagy olvasztott vaj
- 1 nagy marék mazsola
- Tálaláshoz: reszelt citromhéj, joghurt mézzel vagy juharsziruppal keverve (opcionális)
Elkészítés
- Összekeverjük a lisztet, zabpehelyt, fahéjat és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tojást. Elkeverjük.
- Hozzáadjunk olajat, almát és annyi joghurtot, hogy sűrű tésztát kapjunk.
- Beleforgatjuk a mazsolákat.
- Egy palacsinta serpenyőt kiolajozunk, majd nagy kanálnyi halmokat szedünk a tésztából, amiket kör alakká formálunk a kanállal a serpenyőben (vagy alkalmazhatunk szilikon palacsinta formákat).
- Világos barnára sütjük mindkét oldalon, majd egy tányérra kiszedjük őket.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu