Ha rendszeresen sütünk kekszeket, akkor érdemes előre elkészíteni alapkeksz keveréket, amit sütés előtt már csak egy-két extra hozzávalóval kell kiegészítenünk. Házias kekszek készítése így még gyorsabb és egyszerűbb lesz – semmi ürügy nem marad bolti termékeket venni. Az alap-kekszek önmagukban is finomak, vagy ízlés szerint módosíthatók, vagy sütés után alkalomnak megfelelően díszíthetjük őket.
Hozzávalók
-
½ kg liszt
-
½ kg cukor
-
20 dkg tejpor
-
2 dkg sütőpor
-
1 dkg só
Elkészítés
- A lisztet szitáljuk át majd egy nagy tálban keverjük el a többi hozzávalóval.
- A keveréket szitáljuk át kétszer.
- Tároljuk hűvös, száraz helyen egy jól záródó (lehetőleg sötét) dobozban. Több hétig is eláll.
Tippek
-
A fehér lisztet helyettesíthetjük (vagy kombinálhatjuk fele-fele arányban) teljes kiőrlésű liszttel vagy tönkölybúza liszttel, ezáltal egészségesebb kekszeket készíthetünk.
-
A cukrot redukálhatjuk a megadott mennyiség felére – főleg ha cukormázzal tovább díszítjük majd a kekszeket. Sőt, a cukrot érdemes fruktózzal helyettesíteni (csupán 20 dkg ra van szükség), amelynek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukoré.
Kekszek
A fenti keverékből nagyon gyorsan készíthetünk egyszerű kekszeket, amelyek önmagukban is finomak, de kiváló alap kekszként szolgálhatnak alkalomnak megfelelő süteményekhez – csupán ötletes szaggatásra és díszítésre van szükség.
Hozzávalók
-
35 dkg alapkeksz keverék
-
12 dkg vaj vagy margarin
-
1 tojás
-
5ml vanília kivonat (vagy fél vanília rúd kikapart magja)
Elkészítés
- A sütőt melegítsük fel180 fokra.
- A vajat olvasszunk meg a tűzhelyen majd keverjük el a felvert tojással és a vanília kivonattal vagy maggal.
- Dolgozzuk el a keksz keverékkel egy sima tésztává. A tésztát szaggassuk ki keksz-szaggató mintákkal vagy lisztes kézzel formáljuk 3cm-es golyókat, amiket a tenyerünkkel lapítsunk le.
- A kekszeket sütőpapírral bélelt lapos tepsiben süssük 12-15 percig.
Az alapkekszek lényege, hogy ezeket tovább lehet fejleszteni diók, mogyorók, aszalt gyümölcsök, fűszerek, kivonatok és ízesítők hozzáadásával. Ezekkel érdemes kísérletezni, de íme néhány ötlet:
Variációk
-
Diós keksz – az alapmasszához adjunk 6 dkg darált diót
-
Kókuszos keksz – az alapmasszához adjunk 4dkg kókuszreszeléket
-
Mazsolás keksz – az alapmasszához adjunk 7 dkg mazsolát
-
Zabpelyhes keksz – az alapmasszához adjunk 12 dkg zabpelyhet és 60ml hideg vizet (plusz 3ml mandula kivonatot, de ez kihagyható)
-
Csokis keksz – az alapmasszához keverjünk 2dkg kakaót és 50ml vizet.
-
Illatos keksz – a fenti kekszekhez adjunk 1-1 tk őrölt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért citromkivonatot vagy reszelt cirom héjat, aszalt gyümölcs darabokat stb.
Az alapkeksz keveréket más sütemények készítéséhez is felhasználhatjuk, mint pl brownies vagy tortácska vagy muffin receptekhez. Az alap-kekszek sorozatunkban egyéb alap kesz recepteket is publikálunk, amelyek önmagukban is finomak, de könnyen ünnepiessé lehet tenni őket egy kis ötletes dekorációval. Az egyszerű kekszek sorozatunkban pedig tuti finom keksz receptek találhatók.