A raita az idiai konyha egyik alapétele. Általában előételként fogyasztják mártogatósként (poppadommal), vagy csípős főétel mellé tálalják hűsítő mártásként. Az alap raita recept roppant egyszerű, ami remek mártogatós is lehet baráti összejöveteleken vagy bulikon.
Hozzávalók
- 2 kisebb uborka
- 1 csésze joghurt
- 1 tk mustár mag
- 1 tk őrölt római kömény
- ½ tk reszelt friss gyömbér
- Tálaláshoz: só, bors, paprika, friss koriander vagy menta
Elkészítés
- Az uborkát hámozzuk meg, és vágjuk pici darabokra. Keverjük el a joghurttal.
- Száraz serpenyőben pörköljük meg 1 percig a mustármagot az őrölt római köménnyel. Adjuk ezeket a joghurthoz.
- Keverjük bele a reszelt gyömbért – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Díszítsük egy-két csipet paprikával, mentával vagy korianderrel!
Tippek
-
Tálaljuk indiai ételek mellé, vagy előételként egy indiai menü keretében.
-
Remek mártogatós, főleg házi bulikon, grillezett ételek mellé, de akár piknikre is becsomagolható egy légmentes flakonba– tálalhatjuk chipsszel, poppadommal, sült vagy nyers zöldségekkel.
-
Adhatunk hozzá 2-3 ek apróra vágott zöldfűszert is – pl koriandert vagy mentát.
- Vegán verzióhoz alkamazzunk növényi-alapú joghurtot. Ideális a kókusz vagy szója joghurt.
Variációk
- Mentás raita – 1 csésze joghurtot keverjünk el fél csésze mentával és egy csipet erős paprikával. Adhatunk hozzá 1 tk őrölt római köményt is.
- Sárgarépa raita – reszeljünk le két répát, ezt keverjük el 1 csésze joghurttal, 1 tk tört cardamom maggal, 1 tk őrölt római köménnyel és ¼ tk chili porral. Egy másik kistálban fél órán át forró vízben áztassunk be ⅓ csésze mazsolát, majd papírtörölközőn szárítsuk meg, és keverjük a répás joghurtba. Díszítsük apróra vágott pisztáciával.
- Tavaszi raita – 1 apróra vágott uborát keverjünk el 1 csésze joghurttal, 2 ek apróra vágott újhagymával, 1 tk őrölt római köménnyel, 1 csipet erős paprikával, 1 ek aprított mentalevéllel.
Egyéb érdekes raita receptek
Zest.hu