A tikka masala csirke neve ellenére egy skót étel, amely a Brit nemzeti ételek toplistáját vezeti, és az indiai éttermek évi 23 millió megrendelést vesznek fel – állítólag minden hetedik curry, amit a vendégek rendelnek, az a chicken tikka masala.
A chicken tikka masala története
Legendák szerint valamikor a hatvanas években Glasgow-ban egy skót úriember tikka csirkét rendelt a környékbeli indiai étteremben. A chicken tikka egy hagyományos indiai étel, amit fűszeres joghurtban pácolnak, majd tandoor kemencében sütnek ki. Azonban a glasgow-i úriember túl száraznak találta az ételt, így rendelt mellé mártást, amit angolok szoktak sült húsra önteni (gravy). Az étterem szakácsa improvizált egy gyors mártást (masala) – paradicsomleves, joghurt és fűszerek keverékéből. Az étel hamarosan népszerű lett Skóciában, majd a brit szigetek minden részén. Jelenleg 48 különböző alaprecept létezik, amelyekben csupán a csirke a megegyező alapanyag! A mártás lehet kókusztej, joghurt vagy/és paradicsom alapú, amit indiai fűszerekkel ízesítenek.
A következő tikka masala csirke recept egy gyors és egyszerű verzió, nem igényel pácolást, az eredmény pedig pikáns, ízletes – de vigyázat, kissé csípős!
Hozzávalók
- 1 kis vöröshagyma, aprítva
- 1 zöld chili, magtalanítva, aprítva
- 1.5cm gyömbér, reszelve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek mogyoróolaj
- 30 dkg bőrtelen csirkefilé (comb vagy mell)
- 1 csipetnyi chilipor
- ½ tk kurkuma por
- 1 tk garam masala por
- ½ ek barnacukor
- ½ ek sűrített paradicsom
- 20 dkg paradicsom konzerv (aprított)
- ½ dl zöldségleves
- Kb 10 db curry levél (opcionális)
- 1 dl krémes vagy görög joghurt
- 1 maréknyi koriander, aprítva
Elkészítés
- A hagymát, chilit, gyömbér és fokhagymát pasztává pürézzük.
- A csirkehúst falat nagyságú darabokra vágjuk.
- Az olajat egy nagy, nehéz aljzatú edényben felmelegítjük, a csirke darabokat megbarnítjuk, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk.
- Ugyanabban a lábasban, állandó kevergetés közben 5 percig puhára sütjük a hagymás pasztát. Hozzáadjuk a fűszerporokat, és 1 percig tovább keverjük.
- Hozzáadjuk a cukrot, sűrített paradicsomot, paradicsom konzervet és zöldséglevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd visszatesszük a sült csirke falatokat és hozzáadjuk a curry leveleket. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 15-20 percig rotyogtatjuk.
- Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a joghurtot és az aprított koriandert.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel (basmati az ideális) és naan kenyérrel. Ne felejtsünk chutney-t és raita-t is tálalni mellé. Ideális a mango chutney.
- A fenti recept kissé csípős – akik csupán pikánsan szeretik az indiai ételeket, redukálják a chilit, vagy vágják ki az erejét!
- Az ételt el lehet készíteni maradék tikka csirkéből is, vagy a csirkét ki lehet sütni a hagyományos tikka csirke módon is.
- A fenti recept 2 főre bőségesen elegendő. Ha megduplázzuk az adagot, a maradék lefagyasztható (koriander nélkül) egy másik étkezésre.
- A tikka masala csirke egy remek példa arra, hogy híres, nemzetközi ételeket könnyen háziassá lehet varázsolni!
Kapcsolatos cikkek