Ez a kétszer sült édesburgonya pikáns lencsével ideális főétel a vegán és egészségtudatos étrendeket követők számára, de köretként is tálalhatjuk. Finom, egészséges és kiadós, továbbá nagyon könnyen elkészíthető, különösen, ha elősütött édesburgonyát használunk. Csípős ízek kedvelői adhatnak a lencséhez több chiliport vagy friss chilit. Ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 db közepes édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ piros kaliforniai paprika
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál chili por
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 250 ml zöldség alapeves
- 1 bögre főtt barna vagy zöld lencse (vagy 1 konzerv, lecsepegtetve)
- Tálaláshoz: apróra vágott zöldpetrezselyem vagy koriander levél, reszelt sajt (elhagyható)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Az édesburgonyát enyhén kivajazott tepsibe tesszük, és addig sütjük, amíg egy hústűt könnyen át tudunk szúrni rajtuk. Hagyjuk őket kihűlni, majd hosszában félbevágjuk.
- A hús nagy részét kikanalazzuk, kis „csónakokat” kreálva, de kb 5 mm-es hús réteget hagyunk bennük.
- Közben a hagymát, fokhagymát és a paprikát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és lassú tűzön megdinszteljük a hagymát és a paprikát. Amikor megpuhultak, hozzáadjuk a fokhagymát a fűszerekkel és a paradicsommal együtt. Pár percig keverjük.
- Hozzáadjuk a lencsét és az alaplevest, majd felforraljuk. Alacsony hőfokon 10-15 percig rotyogtatjuk, amíg egy sűrű mártást kapunk. Adhatunk hozzá még alapleves, ha túl száraz.
- Belekeverjük az apróra vágott zöldfűszert, sózzuk-borsozzuk, majd megtöltjük a lencsével az édesburgonya „csónakokat”.
- Ezeket visszatesszük a tepsibe, megszórhatjuk a tetejüket sajttal (ami növényi alapú is lehet) és kb. 15 percig sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu