Ez a lisztmentes gesztenyés csokitorta könnyen tejmentes is lehet, ha növényi alapú margarint használunk. A torta tökéletes délutáni teához vagy délelőtti kávé mellé a téli ünnepek alatt. Ideális ajándék is lehet különleges alkalmakra is, például karácsonyra, Valentin-napra stb. Langyosan vagy kihűlve is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 100g csokoládé (min. 70%)
- 100g vaj vagy tejmentes margarin
- 4 tojás, szétválasztva
- 75g cukor
- 1 csipet só
- ¼ teáskanál borkősav
- 50g gesztenye- vagy kókuszliszt
- 100g apróra vágott főtt gesztenye (vagy vákuumcsomagolt)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy közepes, csatos tortaformát kiolajozunk, majd az alját kibéleljük sütőpapírral.
- A csokoládét és a vajat egy forrásban lévő víz fölé állított tálban felolvasszuk, ügyelve arra, hogy az tál alja ne érjen hozzá a vízhez. Amikor a csokoládé már majdnem teljesen felolvadt, levesszük a tálat a tűzről, és simára keverjük.
- Egy nagy keverőtálban a tojássárgákat a cukor felével és a sóval világos, sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk a még meleg csokis krémet, összekeverjük, majd pihentetjük.
- A tojásfehérjét egy másik tálban habosra verjük a borkősavval, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
- A csokis keverékhez adjuk a gesztenyelisztet és az apróra vágott gesztenyét, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje hab egy részét. Óvatosan összedolgozzuk, majd fokozatosan beleforgatjuk a maradék habot. Egy laza, könnyű tésztát kapunk.
- A tésztát az előkészített tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk.
- 25-30 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki.
- Kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és hagyjuk hűlni a süteményt 5-10 percig, majd egy rácsra áttesszük. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kikapcsoljuk a formát.
- Szeletelés előtt porcukorral megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
- Csokis sütik
- Gesztenyés receptek
- Gluténmentes sütik
- Karácsonyi sütik
- Karácsonyi reggeli
- Karácsonyi gasztróajándékok
- Valentin napi sütemények
Zest.hu