Ez a sült cékla, sütőtök és paprika leves nagyon jól esik hideg, téli napokon. Vegán és szuper egészséges is, ugyanis erősíti az immunrendszert. A sült zöldségek előre elkészíthetők.
Hozzávalók
- 4 közepes nyers cékla
- 1 fej lilahagyma
- ½ sütőtök
- 1 szál sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
- 500 ml passata passzírozott paradicsom)
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk szárított oregánó
- Chili pehely, opcionális
- 1 marék friss korianderlevél
- 1 tk almaecet vagy lime leve
- 300 ml zöldség alapleves
- Só, bors
- 1 konzerv csicseriborsó
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A céklát, a sárgarépát és a sütőtököt meghámozzuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Meghámozzuk, majd vékony gerezdekre felszeleteljük a hagymát. Mindezeket egy tepsibe szürjuk
- Leöntjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd jól összeforgatjuk és 20 percig sütjük.
- Közben a passzírozott paradicsomot összekeverjük a fokhagymával, paprikával, római köménnyel és az oregánóval. Adunk hozzá pár csipet chilit, ha kicsit csípősen szeretjük.
- 20 perc sütés után kivesszük a tepsit a sütőből, és megforgatjuk a zöldségeket. Ráöntjük a paradicsomos keveréket, és ismételten átkeverjük a zöldségeket.
- Még tíz percig sütjük, majd kivesszük a tepsit a sütőből és hagyjuk kicsit kihűlni. Lehűtjük, vagy egyből folytatjuk a receptet.
- Az egészet átöntjük egy lábasba, és hozzáadja a friss korianderleveleket. Egy botturmix segítségével sima, selymes mártássá pürézzük.
- Bekapcsoljuk a tűzhelyt, és felöntjük annyi alaplevessel, hogy egy sűrű krémlevest kapjunk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, és a leveshez adjuk.
- 5 percig főzzük, majd belekeverjük az ecetet vagy a lime levét.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Vegán levesek
- Sütőtök receptek
- Zöldséglevesek
- Egészséges levesek
- Cékla receptek
- Csicseriborsó receptek
Zest.hu