A baba ganoush a libanoni konyha egyik alapétele és az arab meze egyik tipikus eleme. Ez a híres padlizsánkrém hagyományosan tűzön sült padlizsánból készül – ez adja a füstös ízét – amit tahinivel, citromlével, olívaolajjal és fokhagymával kevernek pépessé. Ebben a receptben a hagymát és a fokhagymát is megsütjük a grillsütőn – így még érdekesebb lett a grillezett Baba ganoush íze.
Hozzávalók
- 2 közepes padlizsán
- 1 nagy lilahagyma (vagy 2 kicsi)
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál tahini paszta
- 1 citrom leve
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 csipetnyi cayenne paprika
- 1 teáskanál extra szűz olívaolaj
- Só bors
- Díszítéshez: mentalevél, csipetnyi paprika
Elkészítés
- A grillsütőt előmelegítjük. A padlizsánt, hagymát és a fokhagymát (mindent héjjal együtt) a felső polcra helyezzük, és puhára sütjük. Ez körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ügyeljünk arra, hogy ne égjenek meg, ezért rendszeresen forgassuk meg őket.
- Amikor puhára sültek, egy tányéron hűlni hagyjuk őket.
- A padlizsán és a lilahagyma húsát egy kis aprítógépbe kanalazzuk. A fokhagyma felének a húsát kinyomjuk, (a másik felét egyéb ételekhez felhasználhatjuk).
- A padlizsánhoz adjuk a fokhagyma húsát, citromlevet, tahinit, olajat, római köményt és a cayenne-t. Sózzuk, borsozzuk. Néhány percig krémessé pürézzük.
- Egy kis tálba kanalazzuk a krémet, és tálalásig hőtőszekrényben tároljuk.
- Tálalás előtt egy csipetnyi paprikával vagy cayenne-nel és mentalevéllel díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu