A pikáns paradicsomszósz édes és savanyú is egyszerre, így remekül passzol sült kolbász vagy sertés hús mellé. Előre készíthetünk akár dupla-tripla adagot is, hiszen a szószt le lehet fagyasztani, amit könnyen fel tudunk használni későbbi gyors vacsorák, ebédek készítéséhez.
Hozzávalók
- 3 salotta hagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 5 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek aprított petrezselyemzöld
- 2 hámozott paradicsom konzerv (400gr)
- 2 ek vörösbor ecet
- 1.5 ek cukor
- 0.5 tk őrölt fahéj
Elkészítés
- A salotta hagyma és fokhagyma darabokat az olajban és a vajban üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk a petrezselyem zöldet és a paradicsomot, kb 20 percig fedő alatt rotyogtatjuk, néha megkavarjuk.
- Egy kéziturmixszal pürézzük, majd hozzáadjuk a cukrot, ecetet, fahéjat és alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25-30 percig tovább főzzük. Ha szükséges felöntjük egy kis vízzel. Legyen sűrű, de ne túl sűrű!
- Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- A szószt tálaljuk sül húsok mellé, pl nagyon finom virslivel, fasírozottal, sült sertés szelettel. Sült hal mellé is tálalhatjuk. Különösen finom grillezett húsokra öntve. Grill receptek>>
- Egészségesebb variáció: a vajat hagyjuk el, a cukrot helyettesítjük 1 evőkanál fruktózzal.
- A maradék szószt hidegen mártogatósként is felhasználhatjuk – megbolondíthatjuk egy kis chili hozzáadásával (persze aprítva). Vagy felönthetjük vízzel, és levesként is fogyaszthatjuk (télen kimondottan jól esik!). Vagy felhasználhatjuk chili con carne, de még bolognai mártás készítéséhez is! Gyors vacsorát tudunk készíteni tenger gyümölcseivel is. Ha még mindig marad – fagyasszuk le.
- A pikáns paradicsomszósz nagy segítség lehet olyan alkalmakra, amikor gyorsan kell valami finomat varázsolnunk az asztalra!
- A fenti adag 8 főre bőven elegendő.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu