Főtt, sült és nyers céklából roppant gyorsan tudunk nagyon finom mártogatóst készíteni, amely ráadásul egészséges is. A következő céklás mártogatós receptek finomak és egyszerűek, vendégváró alkalmakra vagy nassolásra egyaránt megfelelnek.
Gyors céklás mártogatós
- Hozzávalók : 20 dkg főtt cékla, negyed csésze joghurt, 1 tk őrölt koriander, 2 tk őrölt római kömény
- Elkészítés: a hozzávalókat keverjük el. Friss citromlével frissíthetjük és préselt fokhagymát is adhatunk hozzá.
Ricottás cékla mártogatós
- Hozzávalók: 20 dkg cékla, 1 csésze joghurt, 0.5 csésze ricotta, 1 gerezd fokhagyma, préselve, 1 ek citromlé, 2 ek aprított snidling, 2 ek aprított menta
- Elkészítés: a céklát negyedekre vágjuk, sütőben megsütjük. Amikor kihűlt Meghámozzuk, majd feldaraboljuk. A többi hozzávalóval pépessé turmixoljuk majd hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket.
Tormás, céklás mártogatós
- Hozzávalók: 25 dkg főtt cékla, 2 ek reszelt torma, 1 dl tejföl, francia tejföl vagy krémes, görög joghurt
- Elkészítés: a céklát apró darabokra vágjuk, kézi turmixszal krémmé pürézzük a tormával és a tejföllel
Bazsalikomos cékla mártogatós
- Hozzávalók: 4 kisebb cékla, 2 ek balzsamecet, 1 tk őrölt római kömény, negyed csésze krémes joghurt, fél citrom leve, só, bors
- Elkészítés: a céklát puhára sütjük 2 ek balzsamecetben (fedett edényben) majd öszeturmixoljuk a hozzávalókkal. A sült céklához 2 gerezd fokhagymát is adhatunk – ezt is turmixoljuk majd össze.
Egyéb
Tippek
- A mártogatósokat előre el lehet készíteni.
- Tálaljuk ropogtatnivalókkal, chips-szel vagy nyers zöldség darabokkal.
- Tálaljuk hidegen vagy szobahőmérsékleten, de a maradékot feltétlenül tároljuk hűtőszekrényben (akár egy hétig is eláll).
- Remek parti étel, ideális alkohol kísérő – de egészséges nassolásra is remek megoldás. Mivel kissé édeskés, gyerekek is szívesen fogyasztják a kevésbe fűszeres verziókat.
- A céklás mártogatós maradékot szendvicskrémként is felhasználhatjuk vagy szószként sült hal, grillezett húsok mellé. Grill receptek>>
Kapcsolatos receptek
Zest.hu