Az igazi falafel kívül ropogós, belül puha. Ezt nyers, azaz nem konzerv vagy főtt, csicseriborsó használatával lehet elérni. Közel-Keleten népszerű a ropogós szezámmagos falafel, amit salátával és szószokkal fogyasztanak arab laposkenyérbe töltve. Ez az autentikus recept gluténmentes és vegán is.
Hozzávalók
- 2 csésze beáztatott csicseriborsó
- 1 kisebb hagyma durvára vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál fekete bors
- ¼ teáskanál cayenne vagy csemege fűszer paprika
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 tk sütőpor
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- 2 evőkanál szezámmag a bevonathoz
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- A csicseriborsót egy nagy tál vízben beáztatjuk egy éjszakán át. Másnap lecsöpögtetjük, majd 2 csészét kimérünk, amit egy konyhai aprítógépbe teszünk.
- A hagymát, fokhagymát és a koriandert durvára felaprítjuk, majd hozzáadjuk a csicseriborsóhoz. Hozzáadjuk a fűszereket. Durva, ragacsos, kuszkuszra emlékeztető keverékké pürézzük. (A robotgéptől függően lehet, hogy 2-3 adagban kell az aprítást elvégeznünk.)
- A keveréket egy tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a szezámmagot és annyi csicseriborsó lisztet, hogy egy ragacsos, de formálható masszát kapjunk.
- Lefedve 1-2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Amikor készen állunk a falafel sütésére, kivesszük a keveréket a hűtőből, és hozzáadjuk a sütőport. Jól összekeverjük.
- Egy evőkanál segítségével a kezünkbe szedünk egy-egy adagot, amikből golyókat vagy pogácsákat formálunk. Ha a massza nem áll össze rendesen, akkor adjunk hozzá még csicseriborsó lisztet!
- A falafeleket szezámmagban megforgatjuk, és egy tányérra tesszük. Kb 15-20 falafelt kapunk a masszából.
- Növényi olajat öntünk egy kis, mély lábasba – kb 3cm mélységben. Felhevítjük, majd kb. 5 falafelt óvatosan a forró olajba helyezünk és 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk őket és aranybarnára sütjük. Egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük őket.
- Egy lyukas merőkanál segítségével az olajból eltávolítjuk a keletkezett morzsákat, és adunk még a lábashoz olajat, ha szükséges. Adagokban kisütjük a többi falafelt is.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu