Ez a vegán mexikói paradicsomleves különleges ízét nem csupán a fűszerezésnek köszönheti. A zöldségeket először a sütőben megsütjük és utána pürézzük, így a leves kissé intenzívebb lesz. Ha nem kedveljük a meglehetősen csípős ízeket, akkor alkalmazzunk csupán egy chilit és / vagy távolítsuk el a magokat és az ereket sütés előtt. A leves ideális hűvös nyári estéken tortilla chips-szel vagy kenyérrel találva.
Hozzávalók
- 6 db érett paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma, hámozva
- 6 db mogyoró hagyma, hámozva (vagy 1 nagy hagyma, gerezdekre vágva)
- 1 db sárgarépa
- 1 piros chili paprika
- 1 zöld chili paprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander mag
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só, bors
- 3.5 dl zöldség alapleves (kb.)
- 1 marék korianderlevél
- 1 zöldcitrom leve
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, és egy nagy tepsibe fektetjük. Darabokra vágjuk a sárgarépát.
- A fokhagyma gerezdeket, hagymát és a sárgarépa darabokat a paradicsom közé dugdossuk, majd hozzáadjuk az egész chilit.
- Megszórjuk a fűszerekkel és sózzuk, borsozzuk. Leöntjük az olívaolajjal, majd 20-25 percig sütjük, amíg a paradicsom megpuhul.
- Kivesszük a tepsit a sütőből és eltávolítjuk a chili szárát és a magokat.
- Mindent egy lábasba átszedünk, és felöntjük az alaplevessel.
- Forráspontig melegítjük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Hozzáadjuk a korianderleveleket, majd bot-turmixszal sűrű, sima krémlevessé pürézzük.
- Ha szükséges, újra felmelegítjük.
- Koriander levelekkel díszítve tálaljuk, néhány csepp zöldcitrommal.
Kapcsolatos receptek
- Paradicsomlevesek
- Egészséges levesek
- Krémlevesek
- Vegán receptek
- Mexikói ételek
Zest.hu