Nyári grillezés során érdemes kihasználni a hamvadó parazsat, amin zöldségeket lehet sütni salátákhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, töltelékekhez stb. Ideális erre a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, padlizsán és cukkini. Ez a grillezett padlizsánkrém cukkinivel egy jó példa erre – 5 perc alatt összedobható elő-grillezett zöldségekből. Tálaljuk szendvicskrémként, tészta mártásként vagy mártogatósként.
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- 1 cukkini
- 1 fej fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 1 marék friss zöldfűszer (pl menta, koriander, zöldpetrezselyem stb.)
- Citromlé, ízlés szerint
- Só, bors
Elkészítés
- A padlizsánt és a fokhagymát a grillsütőre tesszük és puhára grillezük, majd hűlni hagyjuk.
- Egy kanállál kikaparjuk a padlizsán húsát egy tálba.
- Kb 4-6 fokhagymagerezd húsát kinyomjuk, a padlizsánhoz adjuk (a többit egyéb receptekhez használhatjuk).
- A cukkinit zöldséghámozóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk, majd olívaolajjal lefújjuk, és néhány percig puhára grillezük (ez grill-serpenyőn is elvégezhető).
- A padlizsán és fokhagyma húsát egy konyhai aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a cukkinit, fűszereket és a zöldfűszert. Krémessé pürézzük (lehet durva, szemcsés is).
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd citromlével kiegészítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu