Ez a paradicsomos padlizsán krémleves csicseriborsóval nagyon finom, kiadós és egészéges is. Ideális hűvös, nyári estéken friss péksüteménnyel vagy főtt tésztával, rizzsel tálalva.
Hozzávalók
- 6 paradicsom
- 1 lilahagyma
- 1 padlizsán
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 chili paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- Olívaolaj
- 1 bögre főtt vagy 1 konzerv lecsepegtetett csicseriborsó
- 300 ml zöldség alapleves vagy a csicseriborsó főzővize (kb.)
- 1 marék korianderlevél
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, a hagymát 4 gerezdre. Egy tepsibe tesszük őket.
- A padlizsánt nagy darabokra vágjuk, és ezeket a paradicsomok között elrendezzük a chili és a fokhagymagerezdekkel együtt (amiket nem kell megpucolni).
- A zöldségeket a fűszerekkel megszórjuk, majd az olajjal lelocsoljuk.
- 20 percig sütjük, majd a zöldségeket elkeverjük, megfordítjuk, és sózzuk, borsozzuk. További 10-15 percig sütjük.
- Amikor a zöldségek puhák, és kissé barnák, kivesszük a tepsit a sütőből, és hűlni hagyjuk.
- Eltávolítjuk a hagyma és a fokhagyma héját, majd a chili magházát és szárát (és a magokat is, ha nem akarjuk, hogy a leves csípős legyen).
- Az összes zöldséget, és sütés során keletkezett levest egy robotgépben sűrű mártássá pürézzük. (Ezt kb 3 napig lehet tárolni a hűtőszekrényben vagy kb 1 hónapig a fagyasztóban.)
- Amikor készen állunk a leves elkészítésére, vagy recept a folytatására, a mártást egy fazékba öntjük.
- Hozzáadjuk az alaplevest, egy marék korianderlevelet és a lecsepegtetett csicseriborsó felét, majd forráspontig melegítjük.
- Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, és botmixerrel krémessé pürézzük a levest. Ha túl sűrű, adunk még hozzá alaplevest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a maradék csicseriborsót és felmelegítjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu