A banánkenyér az elmúlt évek során intsa szenzáció lett. Ez nem csoda, hiszen szuper egyszerűen összedobható, továbbá könnyen egészségessé, vegánná és glutén-mentessé lehet varázsolni. Ezt az egészséges vegán banánkenyér receptet a kamrámban talált maradékok felhasználásra találtam ki. Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, cukormentes és nagyon kevés olaj van benne. Mégis puha, édes és nagyon finom! Miért? Mert az édes ízt a banán és az aszalt gyümölcsök biztosítják, (én apróra vágott barackot, áfonyát, cseresznyét és világos mazsolát használtam), a zsíradékot a banán és az őrölt mandula adja; a rostot a zabpely; a lágyságot a zabkrém; míg az őrölt lenmag kötőanyagként viselkedik. Tökéletes ínyencség a reggeli kávé mellé vagy délutáni tea kísérőjeként.
Hozzávalók
- 2 érett banán
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy mixed spice)
- ½ teáskanál vanília paszta (vagy 1 vaníliarúd kikapart magja)
- 1 evőkanál őrölt lenmag vagy chia mag
- 1 csésze zabkrém (szójakrém is jó)
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 csésze gluténmentes zabpehely
- 1 csésze barna rizsliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ csésze őrölt mandula
- ½ csésze aszalt gyümölcs és mag mix
Elkészítés
- A banánt egy villával pépessé törjük, majd elkeverjük a fahéjjal, fűszerekkel és vanília pasztával. Hozzáadjuk az őrölt lenmagot és a tejszínt. 5 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és 10 percig pihentetjük. A pihentetés fontos, ne hagyjuk ki ezt a lépést!
- Közben a sütőt 160C fokra előmelegítjük. Egy közepes püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral vagy papírkosárral.
- A banán keverékhez hozzáadjuk a rizslisztet és az őrölt mandulát, majd elkeverjük. Végül belehajtjuk az aszalt gyümölcsöket és magokat.
- A tésztát a sütőformába töltjük, egyenletesen elosztva.
- A sütő közepén kb. 60 percig sütjük. Tűpróbával leellenőrizzük.
- Amikor átsült és a teteje szép barna, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd áthelyezzük egy rácsra.
- Amikor teljesen kihűlt, felszeletelve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek