Az angol mincemeat az egyik legjobb karácsonyi alapanyag, amivel rengeteg finom, egyszerű és érdekes finomságot lehet készíteni az ünnepek alatt. Először is, a tükörfordítás ellenére a mincemeat nem darált hús, hanem egy érlelt vagy befőzött fűszeres aszalt gyümölcs lekvár. Többet a mincemeat eredetéről itt lehet találni>> Ez a karácsonyi aszalt gyümölcs lekvár egy különleges verzió, a szokásos aszalt gyümölcsök, alkohol és fűszerek mellett gesztenyét is tartalmaz. Ez a változat vegán és 24 órán belül felhasználható, vagy több hétig hűtőben tárolható. Így ideális last minute csemege lehet vagy ajándék barátok, családtagok számára.
Ez az adag 4 kis üveget tölt meg (ajándékokként) vagy 2 nagyobb üveget.
Hozzávalók
- 1 nagy zöld alma (Bramley)
- 100g világos muscovado cukor
- 100 ml frissen csavart narancs / mandarin lé
- 100g kevert aszalt mazsola (sötét-világos-apró)
- 50g kandírozott citrus héj
- 50g aszalt áfonya (vörös)
- 50g aszalt füge
- 50g aszalt datolya
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerleverék
- 1 teáskanál fahéj
- 100g főtt / sült gesztenye (megpucolva)
- 50ml brandy vagy rum
- ½ citrom leve
Elkészítés
- Meghámozzuk majd lereszeljük az almát.
- A cukrot és az almalevet egy nagy, nehéz alapú fazékban felmelegítjük.
- Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a reszelt almát és az összes többi hozzávalót – a gesztenye, brandy és citrom kivételével.
- 20-25 percig főzzük.
- Amikor az aszalt gyümölcsök megpuhultak, a szósz sűrű és ragacsos, hozzáadjuk a felparított gesztenyét és a brandyt vagy rumot. Kevergetés közben, alacsony lángon még kb 5 percig sűrű, lekvárszerű keverékké főzzük.
- Lekapcsoljuk a tűzhely és belekeverjük a citromlevet.
- Sterilizált üvegekbe töltjük, majd légmentesen lezárjuk.
- Hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
- Angol sütemények
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Karácsonyi ételek
- Ehető karácsonyi ajándékok
- Chutney receptek